Автор
Антония Михайлова

Болката - какво иска да ни каже тялото с нея

"Това, което не те убива, те прави по-силен", твърди немският философ Фридрих Ницше. Тук обаче не сме съвсем съгласни. Нашата версия е: Това, което не те убива, те наранява. А никой не обича болката.
Специалистите твърдят, че болката може да е както следствие, така и симптом. Какво трябва да направим? Много просто, да "слушаме" тялото си. Именно така можем да се научим да се поддържаме във форма и да се чувстваме добре в иначе напрегнатото си ежедневие.



Схващания и контузии

Истината е, че можем да се нараним и при най-обикновени дейности в ежедневието. Например, докато се навеждаме да си вържем връзките на обувките или пък докато се протягаме да вземем нещо от по-висок рафт в офиса. Рязкото схващане на крак или ръка не е "запазено" само за спортистите, а болката е много повече от обикновена аларма за евентуално предстояща контузия. Можем да избегнем тези опасности лесно - дори 10 минути разтягане или йога сутрин са достатъчни, за да подготвят тялото за някои дребни рискове.

Претрениране

Рискът от това да сме във форма винаги съществува. "Умората е полезна, но преумората е много вредна", твърдят професионални треньори. Ето защо след прекомерно натоварване на тялото мускулната треска винаги дебне зад ъгъла. Какво можем да направим? Да се доверим на треньор в залата или просто наистина много внимателно да следим натоварването при всяка тренировка. Което не означава да мързелуваме, нали така?



Това офисно ежедневие...

Специалистите са категорични: на максимум 45 минути трябва да се изправим, да се протегнем, да се разходим, независимо с какво количество работа сме затрупани. Седенето в една и съща (дори и привидно много удобна) позиция може неусетно с времето да доведе до изкривяване на гръбначния стълб, травми в кръста, врата и коленете. Болката тук се появява наистина в последния момент - когато вече травмата е налице. Нека не допускаме това.



Защитен механизъм

Несъмнено болката е тъкмо това - сложен импулс, който се изпраща към мозъка и чиято цел е именно да ни предпази от по-сериозни наранявания, както и, разбира се, да ни алармира. Ако направим 100 коремни преси, болката ни казва: "Стига толкова!". Ако паднем и се ударим, болката ни учи: "Време е за почивка!".

Контрол

За жалост невинаги можем да се спасим от коварния капан на болката. Да, понякога тя идва като един добър урок с предупредителен знак "Не прави това повече!", но все пак трябва да се научим как да се справяме с неприятното усещане.

Най-логичният избор са обезболяващите като Диалгин Експрес, които могат да ни помогнат да преборим всякакви болезнени моменти като мигрена, зъбобол или първите дни от цикъла. Ето защо никога не забравяме да държим по една опаковка в чантата и го препоръчваме и на вас.

(в материала има продуктово позициониране)