Автор
Ева Лъчезарова

Бялата ружа: 'Официалният лечител' на сухата и влажна кашлица

Със своето съвършенство природата ни предлага лекове, създадени от самата нея, под формата на билки, които имат благоприятно влияние върху организма и възстановяват дисбалансите в него по един нежен и естествен начин.

Билките са използвани за лечениe от хилядолетия насам и продължават да са най-ценните ни спътници по пътя към оптималното здраве. Точно такава е и бялата ружа, която всъщност има комплексно действие върху дихателната, храносмилателната и отделителната система на човешкия организъм.

Бялата ружа носи в себе си древна история и е била използвана още преди 2500 години, когато от нея са приготвяни лечебни чайове и тинктури. Любопитен е фактът, че наименованието й на латински “Althaea officinalis” всъщност означава “официалният лечител” и е поредното доказателство за широкото разпространение на билката в древността. Бялата ружа е от семейство слезови и затова можете да я срещнете още като бял слез. Тя се отглежда лесно в климатичните условия на България и присъства в много от рецептите на легендарния Петър Димков.



Бялата ружа има широко приложение при облекчаването на различни симптоми и заболявания. Тя се използва при възпаление на храносмилателната система, успокоява отделителната система, най-честото й приложение обаче е при бронхити и кашлица, както и при остри респираторни заболявания. Бялата ружа е богата на слуз, етерични масла, минерали и витамин С, което я прави верен съюзник при борбата с кашлица от различен произход. “Официалният лечител” притежава комплекс от антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства, затова едновременно спомага за намаляване пристъпите на кашлица, облекчава дразненето в гърлото и ускорява цялостния лечебен процес.



Кашлицата е един от най-често срещаните съпътстващи симптоми на настинка и грип. И освен, че значително влошава качеството ни на живот, е възможно тя да продължи, дори след като останалите прояви на болестта бъдат излекувани. Затова специалистите съветват да вземете навременни мерки при първи прояви на кашлица от различен произход.

1. Изберете сироп с комплексно действие - както при суха, така и при влажна кашлица

Подберете продукт, който има широк спектър на действие и повлиява положително различен тип кашлица. Така ще намалите вероятността от настъпването на усложнения и ще сте сигурни, че сте подбрали правилното лекарство, дори кашлицата ви да се промени в хода на заболяването. Експекторанс № 5 с екстракт от бяла ружа се препоръчва при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, бронхит и астма. Билковият екстракт повлиява добре кашлица от различен произход, поради големите количества слузни вещества в състава си. Освен това бялата ружа успява да успокои възпалението, да намали отделянето на секрет от бронхите и да редуцира пристъпите на кашлица. Експекторанс № 5 успокоява дразненето и дискомфорта в гърлото, а освен това предотвратява евентуално по-нататъшно възпаление.


2. Взимайте си топли душове

Топлите душове успокояват нервната система и действат релаксиращо на организма. Специалистите разкриват, че ако страдате от кашлица, те биха могли също така да облекчат нейните симптоми, като в случая е важна парата, която излиза от горещата вода. Тя едновременно намалява раздразнението и втечнява бронхиалния секрет, който го е предизвикал.

3. Пийте топли чайове

Когато сме болни, инстинктивно посягаме към билковите топли чайове. Те имат същия ефект като парата, но освен това и хидратират тялото. В зависимост от състава си, чайовете могат да имат и антибактериални и противовъзпалителни свойства.



4. Не забравяйте за меда

Медът има множество полезни свойства за човешкия организъм и е достатъчно да приемете по половин чаена лъжичка мед, за да подпомогнете организма си в справянето с кашлицата. Можете да го добавите към чая си или пък да го приемете директно.

5. Проветрявайте често

Когато сме болни и ни втриса, понякога забравяме да проветряваме помещението, в което стоим. Това обаче е важна стъпка, както за самите нас, защото организмът ни се нуждае от свеж кислород, така и за хората, с които живеем, за да се опитаме да ги предпазим максимално.

(в материала има продуктово позициониране)