Автор
Цвета Герчева

Черният бъз - защо е толкова полезен в сезона на грипа

Зимата е в разгара си, празниците вече отминаха и наред с мислите за ново начало, детокс диета и мечти за лято и море, на дневен ред се появява преумората от старта на новата работна година, краят на учебните срокове за гимназистите и стресът от многото задачи, които сякаш никога не можем да свършим навреме.

Като добавим и мразовитите сутрини и мръсния въздух в градовете - на лице са всички условия за преумора и понижен имунитет. Но даже и да не сте си подавали носа на студа навън, това далеч не означава, че не сте мишена на всички възможни болестотворни вируси, които са виновни за появата на температура, кашлица и хрема. В този сезон те са навсякъде- от дръжката на входната врата до климатика в офиса.

Как тогава да повишим имунитета си и да реагираме при първите симптоми на грипа? Има ли природно средство, което може да ни помогне да преодолеем простудата? Отговорът е: Да. Днес посвещаваме материала ни на едно растение, което всички ние много добре познаваме - черния бъз.

Според редица специалисти екстрактът от черен бъз наистина помага при настинки и грип. И то ефективно.

Черните плодчета на растението, които зреят в края на септември, са нещо като своеобразна "витаминозна банка". Съдържат куп полезни вещества и не случайно са използвани в медицината още от лекарите в Древен Египет. По-късно Хипократ също смята, че черният бъз е изключително лечебно растение.

Защо помага?

Когато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът от черен бъз има наистина ключова роля за преодоляването на симптомите на настинката, смятат специалисти. Установено е, че ако приемате препарат с екстракт от черен бъз в първите два дни от настинката, това ще спомогне за намаляването на продължителността на грипа. Не случайно по време на голямата епидемия в Панама през 1995г., правителството е взело решение да се използва екстракт от черен бъз за по-бързо справяне с болестта.

Повече антиоксиданти от боровинките и къпините

Когато става дума за антиоксиданти, черният бъз е тотален отличник. Ако сравним полезните му антиоксидантни качества с тези на боровинките, горските плодове и къпините например, малките черни плодчета се оказват фаворит. Те съдържат специални химични съединения, наречени антоцианидини. Според специалистите те имат много силно имуностимулиращо действие.

Не на последно място - екстрактът от бъз е полезен за кожата ни, понеже съдържа витамин А. Освен това повлиява отлично симптомите на хремата, кашлицата и възпаленото гърло.

Силата на естествените съставки в помощ на медицината

Когато усетите първите симптоми на настинка и грип, има няколко важни неща, които трябва да направите. На първо място да си дадете почивка, защото простудата често не е нищо друго, освен проява на изтощението на организма ни.

Затова - останете си вкъщи, не ходете на работа и вземете препарат като Флудрекс Макс Хербал, който съдържа както максималната еднократна доза парацетамол, така и натурален сух екстракт от черен бъз, който освен че подобрява вкуса, спомага и за повишаване на защитните сили на организма и по-бързото преодоляване на болестта.

(в материала има продуктово позициониране)