Автор
Ева Лъчезарова

Често страдате от зъбобол? Ето 4 стъпки, с които да подобрите здравето на своите зъби!

Въпреки че зъбоболът е една от най-неприятните болки, които човек би могъл да изпита, това е начинът, по който тялото ви се опитва да ви каже, че е необходимо да обърнете по-специално внимание на денталното си здраве.

Необходим е холистичен подход към този проблем, което означава, че понякога не е достатъчно да миете зъбите си два пъти дневно, а би било добро решение да подобрите дневната си рутина като включите още няколко допълнителни стъпки.

Ето ги и тях:

1. Почистване на езика



Почистването на езика е древна традиция от аюрведа, която се нарича Jihwa Prakshalana. То намалява патогенните бактерии в устата, като по този начин снижава риска от появата на кариеси. Честото почистване на езика води и до по-приятен дъх и цялостно усещане за свежест.

Препоръчително е да се прави сутрин, преди да си измиете зъбите. Най-добрият вариант е да използвате за целта малка дървена лъжичка, която да употребявате само с тази цел.

2. Жабурене с кокосово масло



Жабуренето с масло също е безценна практика, взета от аюрведа. За целта бихте могли да използвате кокосово масло, зехтин или шарлан. На нас лично най-много ни допада вариантът с кокосово масло, защото е най-лек.

Бихте могли да правите няколко пъти седмично жабуренето, като е добре да го практикувате след като сте изчистили езика си и отново преди да си измиете зъбите. Достатъчно е да поставите 1 чаена лъжичка от избраната мазнина в устата си и да жабурите в продължение на 15-20 минути.

Кокосовото масло издърпва насъбралите се бактерии около зъбите и дори около венците, което е абсолютно безценно за добрата орална хигиена.

Изключително важно е да не гълтате мазнината, тъй като в нея са насъбрани всички бактерии и токсини от устата.

3. Избягване на скритата захар



Прекалената консумация на захар е една от най-честите причини за появата на кариеси и респективно за зъбобол. Бъдете особено внимателни със скритите захари в продукти като цитронада, лимонада, газирани напитки и спортни такива.

Задължително четете етикетите, преди да ги купите от магазина, а ако ги консумирате нашият съвет е да си измиете зъбите след това или ако нямате тази възможност - да ги изплакнете.

4. Наблягане на храни за здрави зъби



Разнообразното хранене е от ключово значение за здравината на зъбите ни, а някои храни дори имат свойството да заздравяват зъбите ни.

Сред тях са зеленолистните, които съдържат голямо количество полезни витамини и минерали, ябълките са друг важен продукт, който е добре да включите в менюто си.

Ябълките и морковите са богати на фибри, които пък стимулират слюноотелянето, а по-голямото количество слюнка буквално отмива лошите бактерии от зъбите ви, още докато се храните.

Лукът може и да не се отразява добре на дъха ви, но всъщност има безценни антибактериални свойства, които са от ключово значение за здравето на зъбите.

Млечните продукти пък съдържат витамин К2, който е жизненоважен за оралното здраве, а организмът ни не може да го синтезира сам. Други продукти, които го съдържат са яйцата, говеждото месо и гъшият дроб.

Може би ще ви изненадаме, но зеленият чай е богат на полезни антиоксиданти, които имат свойството да намалят възпалението на венците. Изумително, нали?

Ако болката все пак се появи …


Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 15 год. Съдържа метамизол. Преди употреба прочетете листовката. А128/11.08.2016

Зъбоболът често се появява неочаквано и именно за това ви съветваме да имате в домашната си аптечка, както и в тази за път, подходящо болкоуспокояващо средство. Точно такъв продукт е Диалгин 1000, който се използва за симптоматично лечение на болка от различен произход и с различна интензивност. Активното вещество в него е метамизол, който успява бързо да облекчи болката. Диалгин 1000 е особено ефикасен при зъбобол и се предлага под формата на сашета с приятен ягодов вкус, които можете бързо и лесно да разтворите в течност. Продуктът не дразни стомаха. Продуктът е подходящ за възрастни и деца над 15 години.




(в материала има продуктово позициониране)