Автор
Ева Лъчезарова

Ето как да се предпазите от грип - правилата, които научихме от лекарите

Учените са изчислили, че човек, който има грип, може да зарази околните в радиус до два метра разстояние. В България грипът все още продължава да ни притеснява и затова решихме да съберем на едно място ценни съвети, които лекарите препоръчват за предпазване от него.

Мийте ръцете си често и правилно

Това е може би най-често срещаният съвет в този контекст, което само доказва още веднъж колко важен е той. Мийте ръцете си, след като се приберете у дома или пристигнете в офиса, измийте ги, след като се ръкувате с някого, използвате тоалетната или пък кихнете.

Лекарите препоръчват лесна процедура в 5 стъпки, която обаче е важно да следвате при всяко миене на ръцете. Първо, намокрете ръцете си под течаща вода, спрете чешмата и ги насапунисайте като не забравяте пространството между пръстите и под ноктите, тази процедура трябва да продължи около 20 секунди. Изплакнете ръцете си и ги изсушете старателно.

Използвайте дезинфектант

Има ситуации, в които нямаме достъп до течаща вода, а съществува необходимост да измием ръцете си, тогава е препоръчително да използвате дезинфектант. Имайте предвид, че най-ефективният метод за отстраняване на всички бактерии е измиването с вода. Използването на дезинфектант не гарантира, че ще успеете изцяло да ги премахнете. Поставете малко количество от дезинфектанта върху едната си длан и с обтриване го разпределете между двете си ръце. Това отново е добре да ви отнеме около 20 секунди или докато ръцете станат сухи.

Грижете се за себе си целогодишно

Основните препоръки на лекарите винаги са в духа на това, че за да имате издръжлива имунна система, която да ви предпазва от настинка и грип, е необходимо да се грижите за тялото си всеки ден и целогодишно. Това включва здравословна диета, регулярни тренировки, достатъчно сън и регулиране на нивата на стрес.



Хидратирайте се добре

Добрата хидратация на организма му позволява да функционира оптимално. Най-добрият вариант е да пресметнете от колко вода се нуждаете на базата на килограмите си. Специалистите съветват да приемате по 30 мл вода на килограм. Тоест, ако тежите 60 кг, е необходимо да пиете по 1,8 л вода за 24 часа.

Не споделяйте прибори с други хора

Случвало ли ви се е колежка да си вземе нещо много вкусно на вид и да ви предложи да го опитате? По-добре недейте. Това се отнася и за споделяне на чаши и шишета. Рисковете са множество. Първо, човек може да бъде заразен, а да няма все още никакви симптоми, може да бъде носител на бактерия или вирус, към които организмът му има имунитет, а вашият няма.



Ами ако все пак се разболеете?

Лекарите съветват при първи симптоми на настинка или грип да си останете вкъщи, това ви гарантира по-бързо възстановяване. Препоръчително е да заложите на топъл чай, горещ душ или вана, прием на много течности и ограничаване на храната, тъй като храносмилането е сериозно усилие за организма, който има нужда от време да се пребори с настинката.

Добре е да имате на разположение и ефикасно средство за справяне със симптоми като повишена температура, хрема, отпадналост и мускулни болки. Точно такова е Флудрекс Макс Хербал. Той съдържа две активни съставки, които успяват бързо да облекчат състоянието на болния. Това са парацетамол, който повлиява болката и понижава температурата, и фенилефрин, който пък намалява секрецията от носа, води до намаляване на отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане.

(в материала има продуктово позициониране)