Автор
Ева Лъчезарова

Фибромиалгията: Съвременната болест, която застига все повече жени в активна възраст

Съвременният начин на живот доведе със себе си както множество позитиви, така и куп новопоявили се заболявания, за които все още знаем твърде малко. Едно от тях е фибромиалгията - хронично състояние, което се среща все по-често при жени във възрастовия диапазон от 25-60 години, работещи в една поза и/или под напрежение. Нещо повече – статистиката сочи, че именно жените са 9 пъти по-застрашени от развитието на фибромиалгия.

Някои от признаците на заболяването се припокриват с тези на други състояния и поради тази причина е важно диагнозата да бъде поставена от специалист.

Ето и най-често срещаните симптоми на това хронично състояние:

- Костно-ставни и мускулни болки

- Чувствителност в определени точки на тялото

- Цялостно усещане за умора без явна причина

- Проблеми със съня и промени в настроението

- Нарушение на когнитивните умения (трудно съсредоточаване, усещане за замъгляване)



Лекарите не са единодушни относно причината за появата на фибромиалгията, но открояват определени фактори, които биха могли да доведат до това състояние. Някои специалисти са на мнение, че за възникването ѝ съществува наследствен фактор, който се отключва в даден момент. момент. Произходът ѝ би могъл да бъде от различен характер - прекарване на някакъв вид инфекция, физическа или емоционална травма, силен стрес или стоене твърде дълго време в една позиция.

Доскоро се смяташе, че причината за фибромиалгията се крие в мозъка и в способността му да “разчита” болката или пък да реагира твърде бурно на нормални сигнали, вследствие на химически дисбаланс.

Ново изследване, публикувано в Journal of Clinical Investigation, обаче сочи, че е възможно фибромиалгията всъщност да се окаже автоимунно заболяване. Засега проучването е проведено единствено на мишки, но се очаква в бъдеще да се направят допълнителни изследвания в областта.



Безспорно най-характерният симптом на фибромиалгията е болката, която би могла да се локализира във всички части на тялото. Един от начините на диагностика на заболяването е появата на силно болезнено усещане при натиск на определени точки от тялото - на задната част на главата, върху раменете, в горната част на гръдния кош, коленете, външната страна на лактите и др. Страдащите от хроничното състояние често усещат мускулите си сякаш са претоварени и напрегнати от тежка физическа дейност, без наличието на такава.

За съжаление все още не съществува лечение за фибромиалгията и състоянието се класифицира като “хронично”. Въпреки това има редица способи и лекарства, които биха могли да облекчат симптомите на това заболяване.

Стратегиите за овладяване на фибромиалгията биха могли да се разделят в три основни категории:

- Прием на медикаменти

- Грижа за себе си

- Промени в начина на живот

Безспорно едно от най-важните неща хората страдащи от фибромиалгия е овладяването на болката с подходящ медикамент. Именно такъв е КЕТАЛГО на Chemax Pharma - който обезболява бързо, прониквайки на точното място и променяйки отговора на тялото към болката. КЕТАЛГО е подходящ за краткосрочно и симптоматично лечение на различни видове болки, характерни за фибромиалгията, като мускулен дискомфорт и невралгия. Активната съставка в продукта е кетопрофен под формата на кетопрофен лизинат. Това го прави с по-добра стомашна поносимост и бързина на действие в сравнение с конвенционалния кетопрофен. КЕТАЛГО се предлага под формата на сашета, има приятен вкус на мента и не съдържа захар.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и юноши над 16 год.
Съдържа кетопрофен (като кетопрофен лизинат). Преди употреба прочетете листовката.
А0239/30.09.2021


В графата "Грижа за себе си" специалистите често слагат и различни техники за управление на стреса и емоциите, които да позволят на тялото да релаксира. Сред тях са йога, медитация, воденето на дневник, посещението на масажист, а понякога и консултация с психотерапевт.



Някои пациенти споделят и за значителна разлика в симптомите на заболяването след като са следвали балансирана диета. Тя включва богат прием на плодове и зеленчуци, намаляване на захарните изделия и пиенето на оптимално количество течности на дневна база. От изключителна важност е страдащите от фибромиалгия да поддържат здравословно тегло и да се движат минимум 30 минути на ден. Подходящи са дългите разходки, колоезденето, плуването и водната аеробика.