Автор
Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос отговаря на читателите на Woman.bg

*Както ви обещахме, топ диетологът Ипократис Пападимитракос отговори на някои от най-интересните ви въпроси, свързани с детокса и прочистването на организма от токсините. Интересът към темата е огромен, което може само да ни радва. Надяваме се да сме ви полезни с информацията, която специалистът предостави специално за Woman.bg. Ето и какви са съветите му към 5 от нашите читателки:

Въпрос от А.Г. от Сливен:

По колко литра вода на ден трябва да пия? Кога е препоръчително да пия вода - преди или след хранене?

Ипократис Пападимитракос отговаря:

Това е спорен въпрос, който няма еднозначен отговор, но все пак могат да се дадат определени насоки. Спрямо популярната формула, приемът на вода трябва да бъде между 30-35 мл. вода на килограм телесно тегло. Това означава, че ако тежите примерно 60 кг., е препоръчително да пиете около 2 литра и 100 мл. вода (60х35=2100 мл.).
Можем да се ориентираме и спрямо общоприетата норма, която е 1,5 до 2 л. на ден. Разбира се, нуждите от вода се увеличават в топлите месеци, както и при усилена двигателна активност.
Важно е консумацията на вода да е равномерно разпределена през деня, за да може тялото пълноценно да я усвои. Моят съвет е да опитате да пиете вода преди всяко хранене. По този начин едновременно по-лесно се създава навик за пиене на вода и се подготвя храносмилателната система за по-ефективно храносмилане.
Желателно е да се избягва пиенето на вода в първите 20 мин. след хранене, защото това затруднява храносмилането и е предпоставка за киселини и подуване.
Но най-важно е да слушате тялото си и да си създадете навици за пиене на вода в количество, достатъчно за вашия организъм и начин на живот.

Въпрос от Б.Г. от София

Здравейте! На 22 г. съм, 85 кг., 175 см. и пия около 6 литра вода на ден. Доста се потя още от дете. Изследванията ми за диабет досега са отрицателни. Гледам да се храня разнообразно. Понякога се храня повече от необходимото. Въпросът ми е: Прекален ли е този прием? Възможно ли е да не усвоявам витамини в организма си заради приема на много течности? Благодаря за отговора предварително!

Ипократис Пападимитракос отговаря:

Не смятам, че приемът на 6 литра вода на ден е прекален, стига да е естествен, тоест да не се насилвате да приемате това количество. При необходимостта от вода, както и от храна, винаги има индивидуален момент, а щом ви се пие, най-добре е да слушате тялото си.
„Измиването“ на витамини и минерали от водата до голяма степен е градска легенда и не е състоятелно.

Въпрос от Е. И. от Варна:

Родих преди 5 месеца, но ми е доста трудно да сваля килограмите. Искам съвет кое е най-важното, което трябва да правя сега, за да вляза във форма. Не кърмя.

Ипократис Пападимитракос отговаря:

Определено бременността, както и дори кратък период на кърмене, променят обмяната на веществата. Тялото започва да работи по-икономично. Като добавим към това и вероятното нередовно хранене, нещата се задълбочават.
Като първа стъпка важно е редовното, подредено хранене през 3-4 часов интервал и намаляването на мазнините. Ако успеете да се справите с това и паралелно леко увеличите двигателната си активност, би трябвало да се види желаната посока на кантара. Разбира се, работа със специалист би Ви била от полза от гледна точка на подходящ за вас хранителен режим, мотивация и подкрепа.

Въпрос от М.Н. от Пловдив

Как чрез детоксикация да залича тъмните кръгове под очите ми? Моята козметичка каза, че детоксът ще ми помогне, но как да го направя?

Ипократис Пападимитракос отговаря:

Обикновено като причина за тъмните кръгове под очите се посочва недостатъчен прием на вода – или обезводняване. Друга вероятна причина е намален кислороден капацитет и намалено насищане на кръвта с кислород. Това може да се дължи на много различни фактори - пушене, ниска двигателна активност, недоспиване и др.
Детокс диета в смисъла – пия повече вода, ям повече свежа храна (плодове, зеленчуци), би могла да подпомогне процеса, но е желателно да липсва елемента на глада и прекалените ограничения в храната.



И.М. от Пловдив

Мразя да закусвам, в офиса пропускам обяда, а вечер направо се съсипвам от ядене. Имам да сваля 20 килограма, на 33 години съм и съм подложена на голям стрес в работата. Искам да направя детокс режим, но се притеснявам, че нямам време. Помогнете ми със съвет... Откъде да започна? Как да се мотивирам?

Ипократис Пападимитракос отговаря:

Това, което описвате, е обичайна картина на ежедневието, която 80% от моите клиенти споделят по време на първата ни среща...Уверявам Ви, че всички успяват да се справят с проблема – някои по-бързо, други по-бавно.
Идеална среда и идеален момент, които да позволят „идеално“ хранене или перфектно спазване на хранителен режим - няма. Но! Всяка малка стъпка е важна и значима. Дори да успеете да подредите храненето си само в един ден от седмицата – това трябва да се сметне за успех. Така започват нещата.
Очевидно Ви липсват организационни умения, но спокойно - те се създават. Вероятно Ви липсва постоянство и дисциплината – те се тренират. Важно е да осъзнаете, че единственият начин да намерите сили за промяната е да я приемете като грижа за Вас самата. Важно е да поискате да се грижите за себе си. Помощта, насочването, решаването на ежедневните проблеми с храненето и мотивацията от специалист, ще са Ви от огромна полза. Можете да се справите!



*Съветът на Woman.bg:

За да сме здрави и в добра кондиция, има няколко много важни правила, които трябва да спазваме. На първо място - погрижете се за правилната си диета. Не забравяйте, че храната е наш приятел и се отнасяйте към всяка порция с внимание и любов. А за да бъде здрав организмът ни, от изключително значение е да се отървем от токсините и свободните радикали, които сме натрупали. Затова и начинът ни на хранене е толкова важен. Заложете на храни, които подпомагат детоксикацията, както и на натурални продукти с естествени съставки, които подпомагат работата на бъбреците и черния дроб.

*Време за награда:

А сега е време да обявим името на първия печеливш в играта на "Детокс академия". Това е Даниела Добрева, която ще получи опаковка Дио-Ренал Детокс плюс специална бутилка за вода. Продължавайте да играете и през следващите две седмици, за да имате шанса да спечелите голямата ни награда - СПА уикенд за двама.

(в материала има продуктово позициониране)