Автор
Ева Лъчезарова

Наръчник за студеното време: Ето защо зимата усилва болките в ставите и как да се справим с тях

Тази година студеното време малко закъсня, но ето че първият сняг вече е факт, а температурите започват рязко да падат. При подобни условия множество от нашите читателки се оплакват от болки в мускулите и ставите, които значително влошават качеството им на живот. Точно поради това решихме да ви разкажем повече за връзката между студеното време и болките, както и да подготвим един специален наръчник, който да ви бъде от помощ.

Според специалистите артритните, ставните и мускулните болки са тези, които най-често се появяват през студените месеци. Любопитното е, че тук не говорим само за хора, които имат поставена конкретна диагноза, а дори за такива с неизлекувана травма от миналото. Промените в атмосферното налягане, характерни за зимата, също биха могли да причинят подобни симптоми. Друга изненадваща причина, за появата на болки в ставите, са резките температурни разлики, на които сме подложени през зимата. Когато е студено, прекарваме повече време на закрито, където температурата обикновено е около 24-5 градуса, а ако навън температурите са минусови, това би могло да доведе до разлика от 25-30 градуса, която често се отразява на телата ни, без да го осъзнаваме.



Какво обаче бихте могли да направите?

1. Движете се през целия ден

Започнете деня си с леко разтягане, дори още докато се разсънвате в леглото. След това заложете на кратка гимнастика, която едновременно ще ви енергизира и ще вдъхне виталитет на тялото ви.

Друг изключително полезен съвет е да се раздвижвате на всеки час. Движението всъщност е изключително ефективно за намаляването на болката. Някои специалисти дори твърдят, че няма лоша позиция на тялото, има само такава, в която прекарвате твърде дълго време. Ако работите на бюро или прекарвате прекалено много време в една поза, е препоръчително да се раздвижвате на всеки час и поне в началото да си нагласите аларма, която да ви напомня, че е време да се разходите.

2. Подобрете начина си на хранене

Начинът на хранене е от особено значение, за хората, които страдат от болки в ставите и мускулите. Най-важното тук е да избягвате прекомерната употреба на сол, бяла рафинирана захар, червено месо, глутен и алкохол. Всички те имат негативно влияние върху ставите, увеличават възпалението в тялото и биха могли да доведат до усилване на болките.

Няма да ви учудим ако кажем, че е препоръчително да включите в менюто си плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Обърнете специално внимание на омега-3 мастните киселини, които намаляват усещането за скованост и болките. Те се съдържат в рибата, в ядките, семената и в авокадото.



3. Винаги носете със себе си подходящо болкоуспокояващо средство

Болката в ставите и мускулите и усещането за цялостен дискомфорт биха могли значително да влошат качеството ви на живот. За това винаги е добра идея да носите със себе си подходящо болкоуспокояващо средство. Точно такъв е най-новият продукт на Chemax Pharma, който носи името КЕТАЛГО. КЕТАЛГО ефективно облекчава възпалението, като прониква на точното място и променя отговора на тялото към болката, по този начин гарантира бързо и силно обезболяване при дискомфортни усещания. Лекарственото средство се използва за краткосрочно и симптоматично лечение на болка от различен произход и естество: като болки в костите и ставите, мускулни болки, зъбобол, главоболие, невралгия и болезнена менструация. Активната съставка в него е кетопрофен под формата на кетопрофен лизинат, която гарантира по-добра стомашна поносимост и бързина на действие спрямо конвенционалния кетопрофен. КЕТАЛГО има приятен вкус на мента, и не съдържа захар. Предлага се под формата на сашета и е подходящ за употреба от хора навършили 16-годишна възраст.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и юноши над 16 год.
Съдържа кетопрофен (като кетопрофен лизинат). Преди употреба прочетете листовката.
А0239/30.09.2021

4. Не подценявайте съня

Количеството и качеството на съня, който си набавяте за едно денонощие, е от изключителна важност, както за физическото, така и за менталното ви здраве. За това не забравяйте да му отделите специално внимание. Изключете всички електронни устройства, поне час преди да си легнете. Ако ви е трудно да се отпуснете, си вземете топъл душ, запалете ароматна свещ и се отдайте на любимата си книга. Ако дадете достатъчно почивка на тялото си, то със сигурност ще ви се отблагодари.

(в материала има продуктово позициониране)