Как грипът избира потенциалните си жертви? Защо някои хора стават негова мишена по-често от други? Защо при едни болестта протича по-леко, а при други - тежко и с усложнения? Имунната система е въпросът и отговорът на широк кръг от проблеми, свързани с поведението на организма след атаката на различни вирусни инфекции.

Имунната система е адаптивна мрежа от органи, която евоюлира с времето в стремежа си най-добре да разпознава атаките отвън към здравето ни. След като навлезе в тялото, обикновено чрез лигавицата на очите, носа или устата, грипният вирус подтиква човешките клетки да правят негови копия. Като реакция имунната ни система започва да елиминира заплахата с помощта на "армия" от бели кръвни клетки, антитела и молекулярни медиатори. С други думи, в тялото ни протича една истинска "война" на тихия фронт, а нашата роля е да се превърнем в негов най-верен съюзник, като ускорим шансовете за скорошно оздравяване.

Какво да правим, за да избегнем развитието на грип и евентуални вторични инфекции, следствие на отслабения имунитет? Как сами да си помогнем?

Има важни фактори, които повлияват отслабването на имунитета, особено в зимни условия. Охлаждането на организма, най-вече на крайниците, атакува лигавиците на горните и долни дихателни пътища, създава необходимите условия за развитието на простудни заболявания. В списъка на факторите, излагащи ни на грип, са още непълноценното хранене, ниската хигиена, замърсената работна среда, лошият въздух, тютюнопушенето, употребата на алкохолни напитки, обездвижването. И докато за тях се говори много, сякаш подценяваме ролята на физическата и психическа преумора, както и стреса, за отслабването на имунната система.

Умората е естествено физиологично състояние на организма, вид защитна реакция, която го предпазва от по-нататъшна загуба на енергия и изразходване на запасите му от хранителни вещества. Тя може да се дължи на физическо или психическо претоварване, нарушения в съня, стрес, отрицателни емоции и преддепресивни състояния. В този смисъл умората е навременен знак, че нещо не е наред с тялото ни.

Умората най-вероятно е следствие от едновременното настъпване на голям брой изменения в почти всички органи и системи на човешкия организъм, а резултатът е намаляване на съпротивителните ни сили. С други думи – ставаме податливи на различни вируси, включително и на грипния. За да установим какъв тип умора имаме, нека разгледаме тези три теории за произхода ѝ:

Теория на изтощението
Умората е следствие на изразходването на енергийните запаси на организма. В резултат на това тялото реагира с намалена работоспособност и минава в режим на „пестене“ на сили. Именно в този момент то става податливо на атaки отвън, в това число и вирусни.


Теория на задръстването
Този тип умора се дължи на натрупване на шлака и отпадъчни продукти в тялото, следствие на нарушена обмяна на веществата. В условията на грипна епидемия е добре да променим начина си на хранене в посока спазване на по-здравословен режим и питателна диета. Той включва консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамини, минерали и ензими. Задължително трябва да увеличим приема на течности под формата на чиста вода и билкови чайове.

Теория на задушаването
Кислородът е жизненоважен за работата на мускулите. При този тип умора, който засяга хора, подложени на силно физическо натоварване, организмът не може да отговори на повишените кислородни нужди на работещите мускули. Необходимо е време за почивка и възстановяване.

В случай, че графикът ни е твърде зает и нямаме време, за да се погрижим за здравето си, резултатите не закъсняват. Ако усетите първите симптоми на настинка и грип, доверете се на препарат с доказано действие като Флудрекс Макс Хербал - прахчета в саше. Пригответе си топла напитка и незабавно ще усетите ефекта на двете ѝ активни съставки - максималната еднократна доза парацетамол и фенилефринов хидрохлорид. Парацетамолът понижава болката и овладява температурата. Фенилефринът намалява секрецията от носа, води до намаляване отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане. Като добавка Флудрекс Макс Хербал съдържа и натурален сух екстракт от черен бъз, който не само подобрява вкуса на сашето, но и подсилва съпротивителните сила на организма.



Междувременно - дайте си време за активна почивка и се погрижете за себе си. Започнете да се храните здравословно, разхождайте се често навън, спортувайте. Заредете се с положителни емоции, които ще ви помогнат да преодолеете стреса. Преосмислете приоритетите си и бъдете егоисти, в добрия смисъл на думата. Да бъдеш егоист, според теорията на писателката Айн Ранд, не означава да тормозиш други човешки същества, а да се придържаш и да преследваш свои смислени, важни за живота ти ценности. Това всъщност облагодетелства живота на всеки един от нас.




(в материала има продуктово позициониране)