Аглика Илиева

Здравето е най-голямото богатство и това не е клише. То е осъзнат избор на разумния, информиран и отговорен към себе си човек. Затова, бъдете здрави, като не забравяте мъдрите думи на Сократ, че не трябва да се лекува тялото, без да се лекува душата.

Не подценявайте преумората, за да не се разболеете от грип

11 февруари 2020 | 10:30
46166
0

Как грипът избира потенциалните си жертви? Защо някои хора стават негова мишена по-често от други? Защо при едни болестта протича по-леко, а при други - тежко и с усложнения? Имунната система е въпросът и отговорът на широк кръг от проблеми, свързани с поведението на организма след атаката на различни вирусни инфекции.

Имунната система е адаптивна мрежа от органи, която евоюлира с времето в стремежа си най-добре да разпознава атаките отвън към здравето ни. След като навлезе в тялото, обикновено чрез лигавицата на очите, носа или устата, грипният вирус подтиква човешките клетки да правят негови копия. Като реакция имунната ни система започва да елиминира заплахата с помощта на "армия" от бели кръвни клетки, антитела и молекулярни медиатори. С други думи, в тялото ни протича една истинска "война" на тихия фронт, а нашата роля е да се превърнем в негов най-верен съюзник, като ускорим шансовете за скорошно оздравяване.

Какво да правим, за да избегнем развитието на грип и евентуални вторични инфекции, следствие на отслабения имунитет? Как сами да си помогнем?

Има важни фактори, които повлияват отслабването на имунитета, особено в зимни условия. Охлаждането на организма, най-вече на крайниците, атакува лигавиците на горните и долни дихателни пътища, създава необходимите условия за развитието на простудни заболявания. В списъка на факторите, излагащи ни на грип, са още непълноценното хранене, ниската хигиена, замърсената работна среда, лошият въздух, тютюнопушенето, употребата на алкохолни напитки, обездвижването. И докато за тях се говори много, сякаш подценяваме ролята на физическата и психическа преумора, както и стреса, за отслабването на имунната система.

Умората е естествено физиологично състояние на организма, вид защитна реакция, която го предпазва от по-нататъшна загуба на енергия и изразходване на запасите му от хранителни вещества. Тя може да се дължи на физическо или психическо претоварване, нарушения в съня, стрес, отрицателни емоции и преддепресивни състояния. В този смисъл умората е навременен знак, че нещо не е наред с тялото ни.

Умората най-вероятно е следствие от едновременното настъпване на голям брой изменения в почти всички органи и системи на човешкия организъм, а резултатът е намаляване на съпротивителните ни сили. С други думи – ставаме податливи на различни вируси, включително и на грипния. За да установим какъв тип умора имаме, нека разгледаме тези три теории за произхода ѝ:

Теория на изтощението
Умората е следствие на изразходването на енергийните запаси на организма. В резултат на това тялото реагира с намалена работоспособност и минава в режим на „пестене“ на сили. Именно в този момент то става податливо на атaки отвън, в това число и вирусни.


Теория на задръстването
Този тип умора се дължи на натрупване на шлака и отпадъчни продукти в тялото, следствие на нарушена обмяна на веществата. В условията на грипна епидемия е добре да променим начина си на хранене в посока спазване на по-здравословен режим и питателна диета. Той включва консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамини, минерали и ензими. Задължително трябва да увеличим приема на течности под формата на чиста вода и билкови чайове.

Теория на задушаването
Кислородът е жизненоважен за работата на мускулите. При този тип умора, който засяга хора, подложени на силно физическо натоварване, организмът не може да отговори на повишените кислородни нужди на работещите мускули. Необходимо е време за почивка и възстановяване.

В случай, че графикът ни е твърде зает и нямаме време, за да се погрижим за здравето си, резултатите не закъсняват. Ако усетите първите симптоми на настинка и грип, доверете се на препарат с доказано действие като Флудрекс Макс Хербал - прахчета в саше. Пригответе си топла напитка и незабавно ще усетите ефекта на двете ѝ активни съставки - максималната еднократна доза парацетамол и фенилефринов хидрохлорид. Парацетамолът понижава болката и овладява температурата. Фенилефринът намалява секрецията от носа, води до намаляване отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане. Като добавка Флудрекс Макс Хербал съдържа и натурален сух екстракт от черен бъз, който не само подобрява вкуса на сашето, но и подсилва съпротивителните сила на организма.



Междувременно - дайте си време за активна почивка и се погрижете за себе си. Започнете да се храните здравословно, разхождайте се често навън, спортувайте. Заредете се с положителни емоции, които ще ви помогнат да преодолеете стреса. Преосмислете приоритетите си и бъдете егоисти, в добрия смисъл на думата. Да бъдеш егоист, според теорията на писателката Айн Ранд, не означава да тормозиш други човешки същества, а да се придържаш и да преследваш свои смислени, важни за живота ти ценности. Това всъщност облагодетелства живота на всеки един от нас.




(в материала има продуктово позициониране)

Аглика Илиева

Зам. главен редактор