Автор
Ева Лъчезарова

Огледален свят: обърни всичко, за да изненадаш болките в гърба

Специалистите твърдят, че 80% от хората изпитват дискомфорт в гърба на някакъв етап от живота си. Повечето от нас обаче смятат, че това е нещо съвсем нормално и рядко му обръщаме специално внимание. Стойката ни е подсъзнателно поведение, а мускулите ни са като восък - заемат позицията, в която обичайно стоим. Обърнете внимание на начина, по който сте застанали, докато четете този текст, наведени ли сте към лаптопа или пък към екрана на телефона? Всеки избор, дори и в случая несъзнателен, който правим, се отразява на здравето ни и в частност на гърба ни.

Истината е, че най-често срещаните причини за болки в гърба и врата са лоша стойка, прекалено дълго седене в една поза, липсата на физически упражнения или пък практикуване на някакъв спорт без достатъчно внимание към правилното изпълнение на движенията. Именно по тази причина болките в гърба не са нещо, което неминуемо ще ни се случи и в голям процент всъщност са резултат от начина ни на живот.


Замисляли ли сте се обаче за симетрията в тялото си? Тук отново става въпрос за несъзнателни навици, обикновено се облягаме само с ръката, с която ни е удобно, носим торбата с покупки с ръката, с която сме свикнали, докато говорим държим телефона с определена ръка и кръстосваме краката си един върху друг по един и същ начин. Всичко това, макар и да звучи минимално, се отразява на стойката ни и води до асиметрия в тялото, която пък често е съпътствана от дискомфорт в гърба, кръста или врата.



От изключителна важност е да проявим “осъзнатост” в изборите си, една много модерна дума напоследък, която всъщност означава да си обърнем внимание. Често сме толкова забързани, закъсняващи и изнервени, че стойката ни е последното нещо, за което бихме помислили, а това води до поредица от грешни избори, които се натрупват. За да ви бъде по-лесно мога да ви предложа да си сложите аларма на телефона, която да ви напомни по времето, в което сте в офиса, да обърнете специално внимание на начина, по който седите.

Следващата стъпка е да възстановите симетрията в тялото си. Това звучи малко стряскащо и трудно, но всъщност е елементарно и е въпрос на мъничко практика. Като за начало обърнете внимание кои ежедневни дейности извършвате по един и същи начин. Ако например обичайно седите с десен крак върху левия, просто ги сменете. Ако говорите по телефона,държейки го с дясната ръка, започнете да държите апарата с лявата. Обърнете огледално местата на всички вещи, които стоят върху бюрото ви, носете чантата си на противоположното рамо. Всичко това, освен полезно за гърба, вероятно ще се окаже и интересно упражнение за мозъка ви, който в началото ще се почувства объркан, но ако обърнете всичко на игра, може и да се получи забавно. Така с времето ще започнете да забелязвате момента, в който едната страна на тялото ви има превес над другата и ще можете да го коригирате. Ако възвърнете симетрията в тялото си, то ще се чувства по-стабилно, по-уравновесено и няма да ви изненадва с различни болежки.

Ако пък болката, която изпитвате е нетърпима, винаги можете да подберете изпитано средство, което да ви помогне да се справите с нея. Именно такoва е Диалгин 1000 mg от Химакс Фарма. Той представлява лекарствено средство за симптоматично лечение на болка от различен произход и с различен интензитет. Активната съставка в него е метамизолът, който се справя ефективно с различни видове болка, а благодарение на разтворимата си форма започва да действа малко след приема му.

(в материала има продуктово позициониране)