Автор
Ева Лъчезарова

Оздравително меню: Какво да хапваме и какво да избягваме, когато сме болни

През последните години имунната система на всеки от нас беше подложена на значителен стрес, а вече виждаме резултата от това - по-чести боледувания, които влошават качеството ни на живот. Най-доброто, което можем да направим за своя организъм, е да го подпомогнем, когато се разболее, за да може да улесним оздравителните процеси.

Специалистите са единодушни, че от голямо значение е менюто, което следваме, когато сме болни - тук е важно както какви храни е добре да приемаме, така и кои са тези, които е препоръчително да избягваме.

Ето и топ факторите, които са от значение за вашето оздравително меню:

Хидратацията

Когато сте болни, често нямате апетит, а понякога и не изпитвате жажда. За да се справи обаче тялото ви с болестта, е изключително важно то да бъде добре хидратирано, особено в случаите, в които имате температура, която допълнително ще ви дехидратира. Пийте много билкови чайове с мед, заложете на супи, особено такива с костен бульон или пък класическата пилешка супа.



Храни, богати на витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля при борбата с настинката и грипа. Дори съществуват изследвания, които показват, че най-известният витамин помага за намаляване на продължителността на заболяването, както и на тежестта на неговото протичане.

Сред най-богатите на витамин С храни безспорно са плодовете и зеленчуците, като: цитрусови плодове, киви, чушки, броколи, домати, помело.

Зеленолистни

Обърнете по-специално внимание и на зеленолистните зеленчуци, които освен витамин С, съдържат и желязо. Доказано е, че желязото играе важна роля за синтеза на имунни клетки и по-специално за белите кръвни телца, които са основните воюващи с настинката и грипа. Това е и причината да включите в оздравителното си меню продукти като: зелена салата, спанак, кейл и магданоз. Оптимално би било да си приготвите голяма салата, но ако не ви се похапват такъв тип храни, можете да ги добавите в супа, да ги сотирате или пък да си направите зелено смути.



Протеини

Протеините от своя страна участват в производството на лимфоцити, чиято задача е да унищожават патогените. За това специалистите съветват, по време на настинка или грип, да не забравяте протеините, които биха могли да са под формата на нетлъсто месо, риба или дори бульон. За вегетарианците пък са препоръчителни бобовите култури и тофу.

А ето и кои храни и напитки да избягваме, когато се възстановяваме от грип:

Докато редица храни и напитки могат да помогнат възстановителните сили на нашия организъм, други биха могли да попречат на неговото бързо оздравяване.

Сред тях са:

Напитките, които съдържат кофеин: кофеинът е диуретик, който може да влоши общата хидратация на вашия организъм. Така че е препоръчително да избягвате кафето, черния чай и някои газирани напитки.


Алкохолът: Редица изследвания показват, че алкохолните напитки всъщност отслабват силата на имунната система. В допълнение към това, подобно на кофеина, и алкохолът би могъл да доведе до дехидратация.

Млечните продукти: Млечните продукти също не са препоръчителни при настинка и грип. Те увеличават секрецията на слуз в тялото, което не е за предпочитане, когато сте болни. Единственото изключение от това правило е киселото мляко, което съдържа пробиотични бактерии, които биха могли да подпомогнат оздравяването на организма.

Преработени, сладки и пържени храни: Те често съдържат съставки, които увеличават възпалението в тялото, за това по-добре ги избягвайте.

Woman.bg съветва: Препоръчително е винаги да имате в домашната си аптечка подходящо лекарствено средство, с помощта на което да можете да реагирате бързо при първи симптоми на простуда или грип. Именно такова е Флудрекс Макс Хербал Хот Дринк, който се предлага под формата на сашета и е с приятен вкус на черен бъз и ягода. Той помага бързо и ефикасно при симптоми като хрема, главоболие, температура, болки в гърлото, мускулни болки и общо чувство за отпадналост.



Флудрекс Макс Хербал Хот Дринк съдържа парацетамол, както и фенилефринов хидрохлорид. Парацетамолът овладява болката и понижава телесната температура, а фенилефриновият хидрохлорид намалява секрецията от носа, води до намаляване отока на носната лигавица и облекчава затрудненото дишане.


(в материала има продуктово позициониране)