Автор
Ева Лъчезарова

Прилики и разлики между сезонния грип и Ковид-19

Пандемията от коронавирус се превърна в наше ежедневие, прогнозите за нейния край са доста различни, а специалистите предричат поне още една трета вълна, която ни очаква.

Когато усетят първите симптоми на настинка например, много хора започват да се притесняват, че са се заразили с Ковид-19, тъй като неговите симптоми доста приличат на тези на сезонния грип. Затова заедно с нашите приятели от Fludrex Hot Drink съставихме кратък наръчник, по който можете да се ориентирате какви са приликите и разликите между тези състояния.

Трите най-чести симптома на коронавирус са: продължителна кашлица, висока температура и загуба на вкус и мирис. Има обаче няколко ранни прояви на Ковид, които биха могли да ви ориентират дали сте заболели от него, още преди да се появят останалите му проявления.



1. Инкубационният период

Една от най характерните прояви на коронавирус е дългият му инкубационен период. Вирусът се развива между 2 и 14 дни. Този период е значително по-кратък при настинката и грипа. При грипа той е 1-3 дни, а при настинката 1-2 дни от заразяването. Проявата на симптомите на коронавирус става постепенно, картината на грипа пък се развива доста бързо, което може да ви послужи за ориентир.

Симптоматиката на настинките обаче също се развива по-бавно във времето, така че дългият инкубационен период остава по-сигурният маркер.

2. Силна умора

Силна и необяснима умора е един от най-ранните признаци на коронавирус. Голям процент от заболелите посочват именно този симптом като първи сигнал за инфекцията. От друга страна прекалената умора е рядко срещана при настинка и сезонен грип.

3. Болки в мускулите

Болките в мускулите също са един от ранните признаци на коронавирус. Лекарите са установили, че не всички щамове ги предизвикват, но в България голяма част от заболелите се оплакват от силни болки в мускулите, като един от признаците на Ковид-19. Подобен тип оплаквания могат да се забележат и при сезонния грип, но обикновено те не са толкова силни, колкото при коронавирус.



4. Специфична кашлица

Кашлицата, която пациентите, заболели от коронавирус, имат, е специфична. Тя се проявява на силни приливи. Някои заболели могат да кашлят дори в рамките на един час. Ако имате поне три пристъпа на кашлица в рамките на 24 часа, вероятно става дума за коронавирус, а не за обикновена настинка или грип.

5. Задух

Недостигът на въздух и задъхването са един от основните признаци на коронавирус, тъй като заболяването атакува белите дробове. Подобен симптом би могъл да се прояви и при сезонния грип, но обикновено в доста по-лека форма. Задъхването е изключително рядко срещано при пациенти с настинка.



6. Хрема или запушен нос

Лекарите изтъкват, че въпреки че има пациенти с коронавирус, които развиват хрема, тя е по-скоро характерна за настинката, особено ако премине в рамките на 2 до 3 дни.

Какво да предприемете:

При първи симптоми на заболяване специалистите препоръчват навременна консултация с лекар. Ако смятате, че имате първи симптоми на настинка или грип, бихте могли да прибегнете до Fludrex Hot Drink. Той е предназначен за краткосрочно лечение на симптоми като температура, главоболие, болки в гърлото, запушен нос, мускулни болки и отпадналост. Fludrex Hot Drink облекчава простудни заболявания и грип, той се предлага под формата на сашета и е с приятен цитрусов аромат. Предназначен е за деца и възрастни над 12-годишна възраст.

* Лекарствен продукт без рецепта за лица над 12 години. Съдържа парацетамол. Преди употреба прочетете листовката. A 0221/19.09.2019

(в материала има продуктово позициониране)