Автор
Ева Лъчезарова

Пърхот или сух скалп: Как да ги различиш и как да се справиш със симптомите?

Един от първите въпроси, които всяка дама са задава, когато забележи, че кожата на скалпа ѝ се лющи е - “Това пърхот ли е или просто скалпът ми е прекалено сух?”.

Всички знаем колко неприятно е да откриеш белите люспички по дрехите си и да изпиташ притеснение от тях. Това неминуемо събужда желанието да се справиш със симптомите възможно най-скоро, но за да го направиш е необходимо на първо място да откриеш корена на проблема.

Пърхотът и сухият скалп се третират по различен начин, а грешната терапия би могла да влоши симптомите. Например, ако сметнеш, че имаш сух скалп, най-вероятно би прибегнала до овлажняващи маски и етерични масла, които обаче ще влошат лющенето, ако проблемът всъщност е пърхот, който има нужда от медицинско решение.



Нека започнем от пърхота - той е възпалително хронично състояние, което в голям процент от случаите се причинява от гъбичката Malassezia furfur, която е в основата на редица кожни заболявания като екзема, атопичен дерматит и псориазис. Главните фактори за появата на пърхот са промени в метеорологичните условия, генетична предразположеност и стрес.

Сухият скалп пък може да се наблюдава, когато кожата на главата не е достатъчно хидратирана. Причината за него биха могли да бъдат - твърде агресивни измиващи средства и стилизанти, често миене на косата, студеното време, както и хормонални промени.



Някои от симптомите на пърхот и сух скалп, като например сърбежът, се припокриват и за това понякога е трудно да ги различим. Основната разлика между двете е, че причината за пърхота е именно гъбичката Malassezia furfur, а тази за сухата кожа е в дехидратацията. Така сухият скалп би могъл да се появява и да изчезва от само себе си, докато пърхотът не би могъл да се повлияе без правилно лечение.

Друга основна разлика е, че сухият скалп много по-рядко води до лющене на кожата, люспичките от него са доста по-малки, а при пърхота понякога имат и леко жълтеникав оттенък. Както вече споменахме и при двете състояния е възможно да изпитвате сърбеж, но при пърхота кожата на главата би могла да бъде мазна и зачервена, което не е валидно за сухотата. Много е вероятно, ако имате сух скалп, да забелязвате сухи участъци и по други области от тялото си, което не е типично за пърхота.

Пърхотът е хронично състояние и поради тази причина изисква методичност, постоянство и подходящо средство, което да контролира симптомите. Тъй като той всъщност е медицински проблем, най-препоръчителният вариант е да се спрете на лечебен шампоан като Кетозал. Кетозал съдържа Кетоконазол, вещество което спира развитието на гъбичката Malassezia furfur и овладява нейните прояви. Достатъчно е да нанесете шампоана 2 пъти седмично в продължение на 2-4 седмици, за да се справите с неприятните симптоми на пърхота. Продуктът се нанася на влажна кожа, втрива се и се оставя за 3-5 мин. Кетозал е чудесна алтернатива на продължителното лечение с кортикостероиди.


Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 12 год. Съдържа кетоконазол. Преди употреба прочетете листовката. А245/12.12.2013

Ако смятате, че сте предразположени към появата на пърхот, пък бихте могли да използвате лечебния шампоан и като профилактично средство. В такъв случай можете да използвате Кетозал един път седмично или веднъж на две седмици. Продуктът има лек и приятен аромат и се отмива лесно, а освен това се характеризира с добра поносимост.



Що се отнася до сухия скалп - той често се появява при твърде честата употреба на силни измивни средства, за това ако страдате от него, е най-добре да преразгледате седмичната си рутина, с която поддържате косата си. Ако я миете твърде често - разредете броя на измивните процедури и добавете хидратираща маска или пък включете масла, които се отразяват благотворно на кожата на главата - като например това от жожоба, чаено дърво и розмарин. Чудесна идея е и масажът на скалпа, който можете да си направите и сами - важното тук е да масажирате кожата на главата внимателно, без контакт с ноктите.

(в материала има продуктово позициониране)