Автор
Цвета Герчева

Скоро всичко ще свърши и отново ще се прегърнем: съветите на специалиста за справяне с емоционалната криза

В дни като днешните всичко, от което имаме нужда, е просто някой да ни посъветва как да се справим с депресията, с гнева и с тъгата си. Именно затова се обърнахме към Стойка Николова, която освен красива дама е и психолог. Тя работи с различни групи на хора в риск, но както самата тя признава - сърцето ѝ е в това да помага на децата.

Стойка в момента е част и от екипа, който се обучава под ръководството на Мадлен Алгафари в тънкостите на неорайханската психотелесна психология.



Понеже Стойка Николова е от специалистите, които само с едно здрависване могат да кажат къде имаме проблеми в общуването и е човек, на чиито съвети се доверяваме, я поканихме да се включи в нашата "Мисия Рестарт", за да даде идеи и насоки за това как да се справим със стреса и кои са техниките, които могат да ни избавят от тревожността в дни като днешните. И така, ето какво ни сподели тя:

- Здравейте, в момента всички сме в самоизолация. Доколко това влияе на нивата на стреса?


- Разбира се, че сме силно стресирани от тази голяма промяна в начина ни на живот. Липсва ни предишната динамика и имаме чувството, че губим контрол, че някой друг ни командва и ни налага правила отвън. Сега вниманието ни сякаш е фокусирано основно върху вируса, но несъмнено имаме и други тревоги. Страх ни е от евентуална икономическа криза, опасяваме се да не загубим близките си и от много време не сме виждали любимите си приятели и роднини. Да, това е причина да се чувстваме по един специфичен начин и това обикновено се превръща в мъка, депресия, скръб. Много от нас сякаш имат чувството че се разболяват, че имат задух, че не се чувстват добре. Искам да ви успокоя - това най-често са соматични симптоми. Те се усилват вечер, когато нивата на стреса са по-високи, но когато се събудим сутрин от тях няма и помен.


- Някои хора приемат ставащото по-леко, но други не. Какво е решението – как можем да се справим с тревожността по-ефективно?

- Трябва да се знае, че отделните характери реагират, като прилагат различни защитни стратегии. Някои от нас отричат вируса, други пък започват да се запознават много сериозно и дълбоко с проблема, без да имат медицинско образование. Трети се гневят, четвърти се бунтуват, пети се записват като доброволци и така намаляват тревожността, някои от нас се депресират. Обикновено последните - това са хора, които са контролиращи. Те са свикнали да контролират себе си, живота си и останалите. Когато някой им отнеме контрола - те се депресират.

Обратното - някои хора, които имат много стрес в живота си, които изнемогват и имат проблеми с организацията, сега в момента се чувстват по-спокойни, по уверени в себе си и изобщо - усещат, че са добре.

Ето защо кризата в момента преобръща емоциите ни и може да бъде нашият начин за личен, вътрешен рестарт и спокойствие.

- Каква техника или техники бихте препоръчали?

- Най-важното, за да спадне напрежението е да регулираме дишането си. Предизвиквам ви да опитате. Пробвайте с няколко дълги издишвания докрай, за да се отпуснете. Не забравяйте и физическата активност. Да, знам че звучи познато, но точно сега е много важно да отвличате вниманието си от това, което се случва и да се занимавате със спорт. Има много онлайн курсове по йога, медитация, гимнастика и т.н. изтеглете си няколко видеа и пробвайте. Ще видите, че когато спортувате нивата на стреса ви ще се понижат. Аз лично обичам да тренирам и се движа много. Почитателка съм и на бокса и на народните танци.


А що се отнася до някои работещи техники - какво ще кажете за доброто старо викане във възглавница? Ядосани сте на някого - спокойно можете да кажете всичко на възглавницата. Ако искате да изразите гнева си, който потискате, наредете кубчета или някакви предмети, каквито имате под ръка един върху друг. После кажете на глас това, което ви ядосва и срутете с един жест кулата - повярвайте ми - това работи.

Друга техника за намаляване на стреса е, когато си представим, че в корема ни има балон, пълен с нашите негативни мисли, усещания и проблеми. Този балон ви изпълва и имате чувството, че ще се пръснете. Опитайте се да направите няколко дълбоки последователни издишвания, като си представяте как с всяко издишване този балон става все по-мъничък, докато накрая изчезне. Това е също една работеща техника.

- Денят започва с усмивка. А после? Как да го подредим, за да ни бъде максимално спокойно и уютно?

-Не пропускайте да започнете деня си с ритуал, който ви носи удоволствие. Стартирайте с любима напитка, като кафето например. Направете страхотна закуска за вас или децата. Не забравяйте да си обръщате внимание един на друг и да се отнасяте с благодарност към всеки жест, който е насочен към вас. Когато казвате "Благодаря" на своите близки им показвате, че това което правят е важно за вас. Не пропускайте да ги поощрявате, за да имат желание да продължат да правят онези неща, които са важни за вас.

- Кое е най-важното условие, за да заспим спокойни? Как да рестартираме емоциите си?

-Искам да дам един съвет на хората, които са по-тревожни: не гледайте толкова често информационни емисии. Това може да е една от причините за повишаване на нивата на стреса, което изобщо не е за подценяване. Така на практика ние се разболяваме. Трябва да знаете, че стресът причинява куп заболявания, така че сега на първо място трябва да се погрижите за това да рестартирате положителните емоции и да не сте тревожни.
Сега е времето за релакс, за това да се погрижите за личностното си щастие. Направете си вана преди лягане, четете любима книга, не гледайте филми за пандемии - това в момента е лошо решение.


- А съветът, който давате на хората, за да им вдъхнете увереност, че могат да се справят?


- Няма от какво да се притеснявате, дълбоко в себе си вие сте силни личности и ще се справите. Помислете за това, как всичко скоро ще свърши, ще излезем навън и ще прегърнем най-любимите си хора. Няма по-добра терапия от прегръдката. Няма по-добро лечение от любовта. Позволете си да бъдете изцерени, като мислите за хората, които обичате, и за това как скоро отново ще бъдете заедно!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Създадохме "Мисия Рестарт" в партньорство с Рестарта - хранителна добавка на изцяло билкова основа, която съдържа само стандартизирани, чисти екстракти от жълт кантарион и корен от валериана. Именно чрез силата на природата Рестарта ни помага да рестартираме положителните си емоции, да възвърнем вътрешното си спокойствие и увереност.

(в материала има продуктово позициониране)