Автор
Ева Лъчезарова

Страдате ли често от зъбобол? Тези съвети са точно за вас!

Случвало ли ви се е да ви заболи зъб в петък вечер, точно преди важно пътуване или на празник? Подозираме, че отговорът е “да”, не защото имаме ясновидски способности, а защото в днешно време зъбите на голяма част от нас са изправени пред множество изпитания като сладко, газирани напитки и непрестанен достъп до храна. Това ги прави изключително уязвими и често води до зъбобол.

От този материал обаче ще научите две много важни неща - как да подпомогнете здравето на зъбите си и какво да направите следващия път, когато зъбоболът се появи ненадейно.

1. Балансирайте микробиома в устата си

Сигурно ще ви изненадаме с първия съвет, който ще ви дадем. Подозираме, че сте чували за чревен микробиом, но такъв съществува и в други части на тялото ни като кожата, носа и устата. Принципът при устния микробиом, наподобява на този при чревния - ако средата в него е киселинна, това създава условия за размножаване на “лошите” бактерии, които често водят до появата на кариеси, а понякога и на лош дъх.



Въпреки че няма специфични храни, които могат напълно да балансират микробиома в устата, съществуват някои навици, които могат да ви помогнат да подобрите здравословния баланс на бактериите в устата:

- Хранете се балансирано: Заложете на диета, богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и чисти протеини.

- Ограничете захарта и преработените храни: Те могат да допринесат за свръхрастеж на лошите бактерии в устата, което може да доведе до появата на кариеси и проблеми с венците.

- Пийте много вода: Пиенето на вода помага за изхвърлянето на бактериите и хранителните частици от устата, което може да подпомогне здравословния баланс на бактериите в устата.

- Включете пробиотични храни в менюто си: Пробиотичните храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи, съдържат полезни бактерии, които също подпомагат баланса в устата.

-Поддържайте добра устна хигиена: Освен редовното миене на зъбите, тук е много важно да допълните ежедневния си ритуал с почистване с конец или интердентална четчица.

2. Почиствайте езика си редовно

Почистването на езика е практика, която придобива все по-голяма популярност. Препоръчително е да се извършва с малка дървена лъжица, която да използвате единствено с тази цел. Идеята е да отстраните бактериите, остатъците от храна и мъртвите клетки от повърхността на езика. Почистването на езика обикновено се прави веднъж на ден, за предпочитане сутрин, преди да си измиете зъбите, за да се отстраните и токсините, от които тялото ви се е прочистило по време на нощния сън. За да почистите езика си, трябва да поставите върха на лъжицата в задната част на езика и внимателно да я издърпате напред, като внимавате да не се приложите твърде силен натиск или да си причините дискомфорт. Процесът може да се повтори няколко пъти, като лъжицата се изплаква с вода между всяко почистване. Тази практика води до намаляване на лошия дъх и подобряване на чувствителността на рецепторите за вкус. Тя може да послужи и като чудесна профилактика срещу появата на кариеси, тъй като намалява количеството на лошите бактерии в устната кухина.



3. Обърнете внимание на стреса в живота си

Редица проучвания показват, че стресът може да окаже изключително негативно влияние както върху зъбите. Скърцането или стискането на зъби, известно още като бруксизъм, е често срещана реакция на стрес. Те могат да причинят износване на зъбите, което води до чувствителност, болка в челюстта и дори фрактури. Хроничният стрес също може да отслаби имунната система, което прави по-трудно за тялото да се бори с инфекциите, които могат да засегнат зъбите и венците. Производството на слюнка също би могло да бъде повлияно от стреса. В някои случаи стресът може да накара слюнчените жлези да произвеждат по-малко слюнка, което води до сухота в устата. Това може да увеличи риска от появата на кариес и заболяване на венците, тъй като слюнката помага за отмиването на частиците храна и неутрализирането на киселините, които могат да увредят зъбите. Освен това стресът може да повлияе на състава на слюнката, променяйки баланса на бактериите в нея и потенциално да увеличи риска от проблеми със зъбите.

За да намалите до минимум ефектите от стреса върху зъбите, е важно да практикувате техники за управление на стреса, като различни видове тренировки, медитация или дълбоко дишане.

Какво можете да направите обаче, ако зъбоболът ви застигне неочаквано?



Със сигурност е добре да имате със себе си в домашната си аптечка, както и в тази за път, надеждно болкоуспокояващо средство. Така ще сте сигурни, че можете да реагирате бързо, когато усетите неприятна болка. Ибурапид 400 мг е изключително подходящ точно в такива случаи. Той съдържа ибупрофен и принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, а иновативната технология, по която е създаден, позволява бързо разпадане и разтваряне на таблетката, с което се гарантира бързото начало на действие.
Ибурапид 400 мг спомага за бързото и ефективно намаляване на лека до умерена болка и е подходящ за приложение при възрастни и деца на 12-годишна възраст. Лекарственият продукт е ценен и с това, че може да се прилага и при главоболие, невралгия, менструални, ревматични, ставни и мускулни болки, болки в гърба и кръста.