Автор
Ева Лъчезарова

Суха срещу влажна кашлица: Как да ги различите и как да облекчите симптомите си

Знаете ли, че кашлицата всъщност е естествен рефлекс на тялото, за да изведе навън различни дразнители като слуз, полени, дим или някои алергени?

Наред с хремата, запушения нос и зачервеното гърло, тя обаче е сред най-честите симптоми на настинка или грип. Видът кашлица е и ценен диагностичен елемент при определянето на лечението на дадената инфекция. Каква обаче е разликата между сухата и влажната кашлица и как да ги различим?



Влажната кашлица, която се нарича още “продуктивна” е придружена от повишено количество секрет, което организмът произвежда, тъй като е инфектиран. Вместо от носа или гърлото, този секрет най-често идва от долните дихателни пътища и стига до устата. Всъщност долните дихателни пътища имат повече секреторни жлези, отколкото гърлото ни и това е една от причините за появата на влажната кашлица.

От друга страна сухата кашлица обикновено не е придружена от секрет, а дори да има такъв той е оскъден и жилав. Именно заради това тя се нарича още “непродуктивна”. Характерни при нея са усещанията за дращене и парене в гърлото.

С развитието на заболяването сухата кашлица би могла да премине във влажна, ако раздразнението на дихателните пътища се изостри и тялото започне да отделя повече секрети.



За съжаление кашлицата може да остане като симптом, дори след като останалите прояви на заболяването са излекувани. Затова и специалистите съветват при първия прояви на кашлица да вземете навременни мерки и да започнете да приемате сироп с комплексно действие, който повлиява благоприятно както влажна, така и суха кашлица. Именно такъв е “Експекторанс 5”, който има широк спектър на действие и ще ви даде сигурността, че сте подбрали правилното лекарство, дори кашлицата ви да се промени в хода на заболяването или да не можете да различите каква точно е тя.



“Експекторанс 5” е на натурална основа и съдържа екстракт от бяла ружа, известна още като бял слез. Билката има древна история и е била използвана още преди 2500 години за приготвянето на тинктури и чайове. Тя има широк спектър на действие, но най-често се прилага при бронхити и кашлица, както и при остри респираторни заболявания.



Бялата ружа съдържа спечифична слуз, етерични масла, минерали и витамин С, които успяват да облекчат симптомите на кашлица от различен произход. Освен това тя има антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства и съумява едновременно да намали пристъпите на кашлица, да редуцира бронхиалния секрет, да улесни отхрачването, да облекчи дразненето в гърлото, както и да ускори цялостното оздравяване на организма.

"Експекторанс 5" се прилага при възрастни и деца над 12 години, като е достатъчно да приемате сиропа 3 пъти дневно по 2 чаени лъжички след хранене.

(в материала има продуктово позициониране)