Знаем, че травми могат да се получат и в ежедневието ни, но значително по-често се случват по време на тренировка. А ние държим на външния си вид и се стараем да поддържаме форма чрез спорт няколко пъти седмично. Ето защо се запитахме какви са най-базовите и важни стъпки, които трябва всяка от нас да предприеме, за да си спести сериозни спортни травми. Ще дадем и информация как може да се преборим с тях, ако все пак се случат.

Загряването

Много спортуващи категорично пренебрегват загряването и разтягането преди тренировка и това е много, много сериозна грешка. Опитайте се да не си спестявате тези 5-10 минути във фитнеса или преди сутрешния джогинг и бързо ще установите, че се спасявате от възможността да се нараните, а и подготвяте тялото си за предстоящото интензивно физическо усилие. Така и тренировката ви ще бъде далеч по-задоволителна, а след нея ще се чувствате удовлетворени и във форма.

Почивката

Разбира се, трябва да натоварвате тялото си, ако искате да постигнете добри резултати, но както е казал любимецът на мъжете, които посещават и вашата фитнес зала, Арнолд Шварценегер: "Мускулите растат, когато си почиваме, а не докато тренираме!". Това е абсолютен факт, твърдят професионални треньори - отслабването и анаболният процес (растежът на мускулите) се случват, когато сме в покой. Това е и причината да не се препоръчва да спортуваме всеки ден, а да даваме възможност на тялото да се регенерира, за да има полза от тренировката и да усещаме онзи така приятен тонус.

Течностите

Доказано е, че умерената консумация на течности спомага за бързото възстановяване на тялото по време на тренировка. Това, разбира се, не означава, че трябва да пием по два литра вода по време на йога. А газираните и сладки напитки са категорично забранени. Диетолозите съветват и да не консумираме огромно количество течности непосредствено след спортни занимания, но са категорични, че трябва да пием вода, тъй като обезводняването по време на тренировка може да бъде опасно за нашето здраве.

Удобният екип

Ясно е, че няма как да правим йога с онази иначе прекрасна рокля и по токчета. Хубаво е обаче да изберем наистина подходящо облекло за конкретната тренировка - удобни маратонки за сутрешния джогинг, клин за йогата, "ветровка" за колоезденето и ръкавици + евентуално накитници за фитнеса.

Обезболяващите

Когато усетим и най-лек признак, че все пак сме получили нежелана спортна травма, не трябва да се колебаем, а да използваме обезболяващи. Специалистите твърдят, че навременната им употреба може да предотврати по-сериозна болка, а и да ни позволи съвсем скоро да се върнем към спортните си занимания.

А и обезболяващи като Диалгин Експрес помагат и в други болезнени моменти като мигрена, зъбобол или в първите дни от цикъла, така че винаги държим по една опаковка в чантата. Препоръчваме го и на вас!

(в материала има продуктово позициониране)