Автор
Ева Лъчезарова

Трите вида болка, които засягат повече жени, отколкото мъже и как да се справите с тях

Знаете ли, че понякога дори болката има предпочитания за пола? Оказва се, че някои болезнени прояви се срещат по-често при дамите, отколкото при мъжете и това се обуславя предимно от хормоналните промени, които настъпват при жените всеки месец. По време на менструалния цикъл или след менопаузата например нивата на естроген се понижават, а в следствие на това чувствителността на тялото към болка се повишава.

В допълнение, редица изследвания показват, че двата пола усещат болка по различен начин, както по отношение на това колко често я изпитват, така и по отношение на това колко остро?



Освен хормоналния дисбаланс, причина за това може да бъде и фактът, че дамите имат повече рецептори за болка. Това, предположения на специалистите, би могло да бъде и предпоставка за по-нисък праг на търпимост и по-честа проява на някои видове болка като невралгия или мигрена, например.

Сама по себе си невралгията не представлява заболяване, а симптом за определен проблем, за който тялото ни сигнализира. Тя се проявява като краткотрайна, но изгаряща или пронизваща болка, която се усеща най-често по протежение на
специфичен нерв.

Съществуват различни видове невралгия, категоризирани в зависимост от вида на засегнатия нерв, частта от тялото, в която той се намира или пък причината, поради която състоянието се е появило.

Една от най-често срещаните видове невралгия е тази на тригеминалният нерв и обхваща един или повече трите му клонове - очен, горно- и долночелюстен. Среща се по-често при жените и обикновено се проявява на възраст между 50 и 60 години.

Мигрената представлява тежко главоболие, което засяга жените три пъти повече от представителите на силния пол. Лекарите все още нямат единодушно мнение относно причините за появата на този тип главоболие, тъй като то е сложно явление, което се влияе от различни фактори. Сред най-често обсъжданите са стрес, колебания в хормоналния баланс, промени в обичайния дневен ритъм, промени в метеорологичната обстановка и генетична предразположеност.

Мигрената обикновено е пулсиращо главоболие, което се усеща от едната страна на главата. Понякога е придружена от усещането за гадене, както и от чувствителност към звуци, миризми и светлина.

Дисменореята или болезнената менструация засяга около 80 на 100 от жените. Тя е толкова сериозно състояние, че наскоро Испания стана първата държава в Европейския съюз, която прие платен отпуск за жени с тежък менструален цикъл. Болката се усеща най-често ниско в корема, но в някои случаи може да засегне бедрата и кръста. Тя се появява малко преди началото на менструалния цикъл и обикновено продължава от 48 до 72 часа, след като е започнал.

На помощ при тези три състояния може да ви дойде Кеталго - лекарствено средство, което се използва за краткосрочно, симптоматично лечение на болка от различен произход и естество, включително мигрена, невралгия и дисменорея. Освен това, повлиява болки в костите и ставите, мускулни болки и зъбобол.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и юноши над 16 год. Съдържа кетопрофен (като кетопрофен лизинат).

Преди употреба прочетете листовката. А0239/30.09.2021

Активното вещество е кетопрофен лизинат. Това го прави с по-добра стомашна поносимост и бързина на действие в сравнение с конвенционалния кетопрофен.

Кеталго принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства, които облекчават възпалението, като променят отговора на тялото към болката. Лекарственото средство се предлага под формата на сашета с приятен ментов вкус, като е достатъчно да разтворите съдържанието на 1 саше в 100 мл. вода.

(в материала има продуктово позициониране)