Автор
Цвета Герчева

Защо смяната на сезоните отключва хроничните болки и как да се справим с тях

Есента чука на вратата ни, а с първите по-хладни и дъждовни дни идва и моментът, в който се обаждат отново болките в гърба и ставите. Каква е причината за отключването на хроничните проблеми и как да се преборим с тях?

Това са въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в този материал. Според специалистите има няколко правилa, които трябва да спазваме, за да помогнем на организма да премине по-лесно от "летен" към "есенен" режим на работа. И така:

Топлата спалня е важна

В първите няколко седмици на есента ние не използваме отопление и често спим в хладни спални помещения. Според специалистите това е грешка, защото така допълнително шокираме организма си. Нощите, прекарани на студено, са причина да се обострят някои хронични ставни болки, затова е добре, още щом температурите се понижат в началото на есента, да се погрижим за уюта ни вечер. Това не означава спалнята да е гореща, но е добре да настроим отоплителните уреди така, че да спим комфортно.

Същото важи и за летните дрехи. Щом навън температурите се понижат, време е да извадим по-топлите пуловери и панталони и да приберем ефирните копринени рокли и тънки фланелки за следващото лято. Много често на прага на есента ние все още носим леките си дрехи от топлите месеци, а болките в костите и ставите ни изведнъж започват да се обаждат. Често охлаждането на тялото е причина за появата на някои ревматични болки, казват специалисти.

Не се отказвайте от спорта

За да се преборим с болките в костите и ставите, редно е да заложим на лек, тонизиращ спорт през есента. Тренировките са единственото, от което не бива да се отказваме в преходните сезони, съветват специалисти. Половин час разходка на въздух, или 15 - 20 минути леко бягане, ще се отразят отлично на мускулния ви тонус. Не забравяйте, че движението на тялото помага за по-добрата циркулация на кръвта, а това е важно за всички функции на организма. Затова не приемайте спорта само като активност, която ще ви направи по-слаби, например. Спортът още ще помогне на тялото ви да работи по-добре и ще подобри синтеза на важните за организма хормони.

Неканена гостенка: есенната депресия

В първите студени сутрини на есента ние сякаш изпитваме истинско желание да си останем вкъщи, да се сгушим между завивките и да прекараме целия ден на топло и сигурно място. Нямаме тонус и желание да ставаме рано за работа, а всички дневни задължения ни се струват истинска тегоба. Някои наричат това усещане есенна депресия. Лекарите смятат, че това е нещо нормално и е вид защитна реакция на организма, когато преминаваме от лято към зима. Тялото ни е "програмирано" да търси оптимално добрите условия за оцеляване. Студеното време и мрачните и влажни сутрини сякаш задават специална програма на емоциите ни - ние инстинктивно започваме да си мечтаем за следобед, прекаран на дивана с топло одеяло и книга в ръка.

И това е съвсем нормално. За да не изпадаме в есенна депресия, обаче, трябва да заложим на някои прости правила:

На първо място - ако нямате някакво обострено възпаление, задължително минете през сауната няколко пъти. Това може да стане в някой от по-големите фитнеси и в почти всеки СПА хотел. Есента е времето, в което тялото най-много има нужда да се стопли, за да се адаптира по-лесно към зимните студове.

Защо не бива да оставяме болката да ни завладее

Известно е, че промяната на времето понижава имунитета, често е причина за безсъние и липса на тонус, а в нередки случаи обостря хроничните болки. Кръст, колене, гръб, зъбобол или пък ревматизъм - промяната в температурите навън често ни носи дискомфорт. Как обаче да се справим с неприятното усещане? Според специалисти болката е сигнал на тялото, че нещо не е наред и ние трябва да вземем бързи мерки. На първо място: да спрем болката, която става причина за нерви и куп негативни емоции, от които често страдаме дни, след като сме успели да се справим с нея. Сред най-ефикасните начини да изгоним болката от тялото е метамизолът, който е и активната съставка в Диалгин 1000.

Диалгин 1000 е разтворим, под формата на сашета. Той действа бързо и ефикасно срещу болката, като има приятен плодов аромат.

(в материала има продуктово позициониране)