Автор
Люблена Папазова

Мая от "Мастършеф": Танцувам бели денс с дъщеря ми и горя по 1000 калории

Мая Зухди си тръгна от „Мастършеф“ преди седмица. Напускането на участничката, която е родена в Дамаск, но в последните години живее в България, предизвика силни емоции и сълзи в очите на конкурентите й. „Твоят темперамент и страст в готвенето ще липсват на всички“, каза Chef Петър Михалчев на Мая. Майка й е българка, а баща й - сириец. Първите 23 години от живота й минават в Дамаск, където работи като бели денс танцьорка. Чувства се щастлива, докато баща й не си отива от този свят. Малко след това започват бомбардировките над Сирия. С майка й пристигат в България, за да се спасят от войната. Започва работа тук, създава семейство, а участието й в кулинарното предаване й отвори нови врати и отскоро тя представя лесни рецепти за заети жени в своя инстаграм профил mayacookings. Пред Woman.bg Мая разказа за голямото си семейство, бели денса и разкри тайната но добрия дюнер.



-Обявихте радостната новина, че чакате второ дете пред цяла България в „Мастършеф“. Как реагира дъщеря ви?
-Дъщеря ми Ели много се радва, че ще става кака, няма никаква ревност у нея заради новия член на семейството. Всички деца обичат да растат с други деца и да си играят. Чака брат си с нетърпение.
-Вие притеснявате ли се да родите в условията на пандемия?
-Притеснена съм и много внимавам. Намалих контактите с хора и правя всичко възможно да опазя себе си и бебето.
-Как майка ви се отзовава в Сирия?
-Майка ми Венета заминава на 22 години, след като завършва арабска филология в университета и специализира в Дамаск. Там се запознава с баща ми, с когото ги свършваше голяма любов. Заради нея преодоляват различията, каквито има между хора от две различни държави и култури. Двамата създават семейство и имат четири момичета, едно от които съм аз. Едната ми сестра живее в Йордания, другите две са в България. Сигурно на татко му е било трудно с пет жени вкъщи, но това е Божа работа.


-Като майка с професия, но и перфектна домакиня, какво на всяка цена трябва да има една българка в шкафа и хладилника си? Давате ли на дъщеря си фастфууд?
-Не ядем често фастфууд. Аз не пържа, предпочитам печенето, дори когато се отнася за любимите на децата картофки. Позволявам и сладко, но в нормални количества, защото няма как да забраниш на хлапе да яде бонбони. Аз също много обичам десерти, но внимавам с тях. Сега, докато съм бременна, си позволявам да ям малко повече. Иначе поддържам форма с тренировка във фитнеса редовно. Яйца, кисело мляко, брашно и мая са нещата, които винаги се намират у дома. Българското кисело мляко е много вкусно, открих го чак, когато дойдох тук и много ми харесва.
-Като танцьорка на бели денс получавали ли сте неприлично предложение? Сега липсва ли ви тази работа?
-Всяка жена е получавала неприлично предложение, без значение дали е танцьорка или не. Аз продължавам да танцувам у дома с дъщеря ми, защото бели денс гарантира хубава фигура. Бели денс доби лоша слава, стана мръсна дума, но това въобще не е така. Танцът е уникален и, ако го практикуваш само час, гориш 1000 калории.
-Страх, ужас или гняв изпитахте, когато започнаха да падат първите бомби над Сирия? Вие самата бяхте ли застрашена от бомбардировките?
-Когато избухна войната бях на 22 години и ходех на работа. Всяка сутрин тръгвах в 7.30, за да стигна до офиса. Една сутрин ме мъчеше много тежко главоболие и предупредих шефа си, че ще закъснея. Докато пиех кафе, започна да звъни телефонът ми на пожар-близки, колеги. Оказа се, че на улицата, по която минавам на път за офиса, е паднала бомба точно по времето, когато отивам на работа. Имаше много жертви и аз щях да съм сред тях, ако не бях закъсняла в този ден. Вече няма живот в Сирия, защото без сигурност не може да се живее. Няма работа, няма бизнес, всичко е в руини. Имам все още и приятели, и част от семейството ми, които са там, но трудно поддържаме връзка. Като няма ток и интернет, как да ги чуеш? Много познати загинаха във войната.
- Казахте, че ако спечелите голямата награда в „Мастършеф“, ще отворите каравана за дюнери. Това не е ли мъжки занаят?
-Наистина е мъжки, но аз исках да върна от миналото класическия дюнер. Имах идея за по-женски декорации. Дюнерът е просто пилешки сандвич-има специална технология и едно от нещата е месото да отлежи цяла нощ в марината. Той задължително трябва да е и с кардамон-подправка, която аз много обичам, както и лимон.

-Какво да очакваме от Вас след „Мастършеф“?

View post on Instagram
 

-Започвам две неща, които много ме вълнуват. На страницата mayacookings в инстаграм вече предлагам лесни рецепти за заети жени с видео, в което обяснявам стъпка по стъпка приготвянето на ястието. Отделям специално внимание на веган рецептите. Освен това започвам да подготвям ревюта за различни ресторанти в България. Ще обикалям и ще опитвам ястията, ще казвам кое е вкусно и кое-не. Вече няма как да си позволим да готвим всеки ден, затова от мен ще разбирате какво да си поръчате от определен ресторант.

Четете още: Виктория от Masterchef: Не ми влияят хейтърите