Днес, 26 юни, певицата Петя Колева Иванова, известна с артистичния си псевдоним Преслава, отбелязва своя 36-и рожден ден.

Бъдещата фолкзвезда се ражда в Добрич, в семейството на Янка и Кольо Тончеви – шивачка и международен шофьор. Има сестра, която е с три години по-голяма, и е народна певица от музикална компания „Пайнер“ – Ивелина Колева. Още от детство Петя показва завидни музикантски умения. Тя е едва на 7 години, когато изпява първата си песен с оркестър – „Тръгнала ми е Милена“. Завършва музикалното си образование в училище по изкуствата СОУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич, със специалност фолклорно пеене и музикален инструмент гъдулка.

Преслава като дете (с белите панделки) и сестра ѝ - Ивелина (с червените панделки)

Макар и против волята на родителите си, започва да пее още от 15-годишна по заведения, за да помага на бедното си семейство. Това е и времето, в което заедно със свои съученици певицата сформира оркестър, който кръщават „Шанс“. Формация „Мега“ пък е името на първия оркестър, с който още никому неизвестната добричанка започва да работи професионално.

През лятото на 2003 г. талантът ѝ е забелязан от Милко Калайджиев. Това е и човекът, който открива на певицата пътя към голямата сцена. Той я кани да пее с неговия оркестър в редица заведения по Черноморието. Няколко месеца по-късно Петя вече е част от музикална компания „Пайнер“ под творческия псевдоним Преслава.

Преслава е едно от най-забележителните и емблематични имена на българската музика през последното десетилетие. Нейният плътен кадифен глас гали слуха. Богатият ѝ диапазон и изумителните ѝ гласови данни ѝ позволяват да се изявява в различни жанрове - като се започне от попфолк, фолклор, премине си през поп и рок, и се стигне до джаз.

Преслава е първата певица, носителка на отличието „Музикален идол“ на телевизия „Планета“. Тя е и единствената в историята на попфолка, която печели титлата „Певица на годината“ цели 13 пъти. Певицата е носител и на две международни награди - за Най-популярна българска певица в чужбина и за Балканска звезда на Международните музикални награди съответно в Черна гора и в Истанбул.

Физиономията на фолкдивата претърпява силна промяна след пластична операция за коригиране на носа в клиника в Истанбул, на която Преслава се подлага през 2019 г., извършена от известния хирург доктор Мирза Фират.

Преслава се нарежда и сред най-награждаваните български изпълнители на попфолка със своите почти 60 отличия и награди през последните 10 години.

На 14 септември 2018 г. Преслава посреща на бял свят най-голямото щастие в живота си - дъщеричката си Паола.

Честит празник, Преслава, и никога не спирай да ни радваш с вдъхновяващите си песни и пленителния си глас!

Четете още: Преслава сменя професията - ще става фризьорка