12 мъдри цитата от Стив Джобс за живота, връзките и жените

Днес геният на нашето време - Стив Джобс, можеше да навърши 67 години. Спомняме си вдъхновяващите му изказвания – едно от наследството, което американският предприемач и изобретател остави след себе си.

"Понякога животът те удря с тухла в главата. Не губете вяра. Убеден съм, че единственото нещо, което ми помогна да продължа, е любовта към работата ми. Трябва да намерите това, което обичате. И това важи както за работата, така и за взаимоотношенията. Работата ви запълва по-голямата част от живота ви и единственият начин да бъдете напълно удовлетворени е да правите това, което смятате за страхотно нещо. И единственият начин да правиш страхотни неща, е да обичаш това, което правиш. Ако все още не сте намерили своето призвание, потърсете го. Не спирайте. Както при всички сърдечни въпроси, ще разберете, когато го намерите. И като всяка добра връзка, тя става все по-здрава с времето, стига да сте намерили правилната. Така че търсете, докато намерите. Не спирайте".

"Вече 33 години всеки ден се гледам в огледалото и се питам: "Ако днес беше последният ден от живота ми, бих искал да направя това, за което винаги съм мечтал. Така трябва да мисли всеки един от нас. Не отлагайте нищо за утрешния ден. Обичайте себе си и творете щастието си тук и сега."

"Мисълта за смъртта е най-добрият начин да не мислиш, че имаш какво да губиш. Вече си гол. Вече нямаш причина да не следваш сърцето си "

"Времето ви е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някого друг. Не живейте за чужди интереси.. Не позволявайте на шума от мненията на други хора да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното, бъдете смели да следвате сърцето и интуицията си. Те някак си вече знаят какъв наистина искаш да станеш."

"Живей днес, а не някой ден по-късно. Защото никой не знае какво ще бъде това „по-късно“. И дали изобщо ще бъде."

"Не бъдете тъжни за миналото – то не съществува в момента. Не чакайте бъдещето - то не съществува. Има само едно истинско и реално време - тук и сега, от които е направен целият ни живот."

"Бил съм бил с много жени, но само тези, с които съм споделил живота си, са били най-добрите."

"Само да имаш цел, ти дава смисъл на живота. Това допринася не само за подобряване на здравето и дълголетието, но и добавя доза оптимизъм в трудни времена."

"Трябва да говорите по-често с другите за това, което сте направили. Разбира се, не е нужно да го налагате, да сте самодоволни или фанатични към себе си – това само ще изплаши хората. И все пак не бива да се срамувате в подходящия момент да кажете на другите какви са вашите заслуги."

"По-добре е да излезеш и да измислиш едно по-добро "утре", отколкото да се тревожиш колко лошо е било "вчера."

"Поговорката, от която се ръководя във всичко: "Никога не знаеш какво търсиш, докато не го намериш."

"Когато започнете да решавате проблем, първо се сещате за най-трудните решения и повечето хора спират дотук. Но ако продължите да мислите по-нататък, ако се задълбочите в проблема, ако премахнете люспата му слой по слой, сякаш белите лук, тогава стигате до най-елегантното и просто решение. Повечето хора просто нямат енергия или време да го направят."

Четете още: Стив Джобс: Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес