Автор
Антония Михайлова

Браво, момичета! Трите млади български актриси, които накараха света да заговори за тях

През последните месеци името на една млада българска актриса – Мария Бакалова, нахлу стремглаво в медийното пространство благодарение на таланта ѝ, който бе забелязан от целия свят след превъплъщението ѝ в образа на Тутат - дъщерята на казахстанския журналист Борат, във втората част на лентата от 2006 г. Роля, която като в приказка отвори пътя на Мария към голямото кино, изсипвайки върху чаровната бургазлийка куп номинации за най-добра актриса в поддържаща роля, сред които на наградите на „Изборът на критиците“ и на Гилдията на филмовите актьори. Последното ѝ, най-голямо признание, дойде от наградите „Златен глобус“, с чиято номинация Бакалова стана първата българка, номинирана за престижната награда.

View post on Instagram
 

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев

Преди големия си дебют в „Борат 2“ участва в редица филми, сред които българския „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival, „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020) и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „Типично“.

Да припомним, че играта на Бакалова в „Борат 2“ бе високо оценена от критиците: списание IGN определи появяването на актрисата във филма като „фантастична находка“, а LA Times нарече изпълнението ѝ „потресаващо“.

View post on Instagram
 

През ноември 2020 г. Мария подписа договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния, а преди броени дни актрисата лично оповести новината, че ще се снима в холивудска продукция редом до знаменитости като Дейвид Духовни, Карен Гилън и Педро Паскал.

Но Мария Бакалова съвсем не е единствената българка с международно признание, впечатлила представителите на киногилдията по света с артистичните си заложби.

Една друга даровита българка, която също като Бакалова жъне успех след успех извън родината, заслужава не по-малко внимание. Това е 27-годишната софиянка Евелин Костова, която преди няколко дни също завоюва голяма награда във Великобритания.

View post on Instagram
 

Евелин Костова, позната на зрителите у нас с ролите си в сериала "Съни бийч", който се завръща на малкия екран този месец, и филма "Завръщане" на Ники Илиев, работещ върху продължението на заглавието, бе удостоена с приза за най-добра актриса на фестивала London int. web & short film за играта си в късометражния филм "Принуда" (Coercion), създаден по инициатива на организацията "А21", бореща се с трафика на хора. В лентата Евелин влиза в образа на Петя - младо момиче, което заминава с най-добрата си приятелка за Америка, където бива принудена да проституира.

Новината за приза сподели самата тя на Инстаграм страницата си под формата на стори с думите: "Щастлива съм, че съм част от този проект! Благодаря на всички замесени!". Ако трябва обаче да бъдем по-точни, това е третата награда на Костова, която тя получава за изпълнението си в продукцията. Преди нея тя печели две отличия в същата категория на кинофестивалите в Прага и Ню Йорк.

Евелин Костова е родена на 15 май 1993 г. в София. Завършва средното си образование в Професионална гимназия по икономика в град Перник през 2012 г. През 2006 г. е част от детско-юношеския театър „Мускетарите“ с ръководител Ваня Микова. През 2012 година е приета в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на Стефан Данаилов. Дебютната ѝ роля на малкия екран е в ролята на Маги Табакова в сериала „Къде е Маги“ по bTV, с която добива голяма популярност.

През октомври, миналата година, Евелин и дългогодишният ѝ партньор Михаил Петров, също възпитаник на НАТФИЗ, посрещнаха първата си рожба - дъщеричката си Ивайла.

И на финал, да не пропуснем да споменем и за още един успех на българка в чужбина. Преди ден до нас достигна новината и за една друга млада българска актриса, която ще снима с не кого и да е, а с холивудската знаменитост Никълъс Кейдж. Става дума за непознатата на родната публика Катрин Ванкова, която зад граница, и по-точно в Испания, е известна с участията си в независими продукции и испански сериали.

View post on Instagram
 

И макар да е само на 26 години, тя е добре познато лице на Пиринейския полуостров, а "Непоносимата тежест на огромния талант" е първата холивудска лента с нейно участие.

Самата Катрин, която от 5-годишна живее в Барселона, разказва пред чужди медии, че е играла в продукции на много различни езици, но мечтае да се снима във филм на български език.

През свободното си време извън снимачната площадка Ванкова се занимава с фотография, като в социалните мрежи използва псевдонима "Матилда беше тук" и публикува креативните си творби. Категорична е, че Холивуд не е голямата ѝ цел, а известността не я блазни изобщо.

View post on Instagram
 

Мария Бакалова, Евелин Костова и Катрин Ванкова - запомнете тези имена. Защото за тях тепърва ще чуваме повече!

Четете още: Мария Бакалова проби в Холивуд! Снима филм с Дейвид Духовни