Автор
Woman.bg

Джуди Денч защити "сексуалните хищници" в киното

Джуди Денч излезе в защита на колегите си Кевин Спейси и Харви Уайнстийн, пише „Гардиън“. Актрисата даде интервю за списание Radio Times, в което изрази съжалението си относно враждебното отношение на голяма част от киногилдията спрямо тези две големи имена.

Носителката на десет награди БАФТА, седем „Лорънс Оливие“, две „Златен глобус“ и по една награда „ Тони“ и „Оскар“ осъжда поведението на Кевин Спейси и Харви Уайнстийн, но не мисли, че обвиненията в сексуално посегателство срещу тях трябва да се превръщат в причина за оплюване и зачеркване на досегашната им работа. Звездата е категорична, че всичко, което Уайнстийн и Спейси са оставили зад гърба си, заслужава безспорни адмирации и респект.

Разбира се, актрисата не защитава актьора и продуцента по конкретните обвинения, но изразява възмущението си от факта, че ролята на Спейси във „Всичките пари на света“ (2017) на Ридли Скот бе изцяло изрязана, а сцените му – презаснети с нов актьор, преди продукцията да бъде завършена.

„Какъв вид агония е това?" – коментира тя. "Ще отречем ли 10 години в „Олд Вик“ и всичко, което направи като артистичен директор, колко чудесен бе във всички филми? Просто няма да гледаме всички филми, които Харви е продуцирал ли? Не можеш да отречеш таланта на някого. В такъв случай никога не поглеждайте към картина на Караваджо (той е бил убиец). В такъв случай никога да не гледаме Ноъл Кауърд (драматург, обвинен в хищническо поведение).“

Пред изданието тя споделя още, че най-голямата морална подкрепа в годините след смъртта на съпруга ѝ Майкъл Уилямс през 2001 г. дължи именно на Кевин Спейси.

Денч не пропуска да изтъкне достойнствата и на Уайнстийн за приноса и постиженията му в киноиндустрията.

Припомняме, че през 2017 г. шоубизнесът се разтресе от огромен скандал - Харви Уайнстийн, един от най-влиятелните и известни холивудски продуценти, бе уволнен, защото редица актриси се оплакаха от сексуален тормоз от негова страна. Първи срещу него тогава скочиха Ашли Джъд и Роуз Макгауън, последвани от такива имена като Мерил Стрийп, Кейт Уинслет, Глен Клоуз и др.

Последваха Сиена Милър, Рене Зелуегер, Кийра Найтли, Хелън Мирън, Гуинет Полтроу, Ема Уотсън, Дженифър Лорънс, Скарлет Йохансон, Джулия Робъртс и Никол Кидман.

Година по-късно подобен погром със сексуална тематика споходи и Кевин Спейси. Обвинението срещу актьора дойде от Антъни Рап, който разказа, че почти бил изнасилен от Спейси на парти в дома му през 1986 г. Тогава актьорът бил на 26, а Рап – на 14.

„Наистина не помня нашата среща, било е преди повече от 30 години. Но ако съм се държал така, както той описва, му дължа най-искрените си извинения за нещо, което може да е било единствено неподходящо пиянско поведение. Съжалявам за чувствата, които той описва и които е носил със себе си толкова години“, написа Спейси в онлайн изявление.

Любопитен факт е, че Денч бе една от знаменитостите, които публично изразиха възмущението си от поведението на Уайнстийн, след като близо 70 жени разкриха публично, че са били жертва на похожденията му.

"Макар да няма съмнение, че Харви Уайнстийн е подпомогнал и подкрепил филмовата ми кариера през последните 20 години, аз бях напълно наясно с неговите ужасяващи деяния. Искрено съчувствам на пострадалите и адмирирам дамите, които се изправиха и открито говориха за случилото се", заяви тогава тя.

Четете още: Кои холивудски актриси прикриваха сексуалния хищник Харви Уайнстийн?