Автор
Woman.bg

Елтън Джон: Кокаинът ме превърна в чудовище

„Кокаинът ме превърна в чудовище“, това признава сър Елтън Джон в биографичната си книга Me, която се очаква да излезе на пазара в средата на месец октомври. В нея той откровено описва как едва не е съсипал кариерата и живота си заради злоупотреба с опасния наркотик.

Певецът се запознал с еуфорията на кокаина за първи път през 1974 г. По думите му, харесвал как го карал да се чувства. „Независимо от целия ми успех на сцената и славата, на която се наслаждавах, дълги години не се възприемах за „един от готините“. Когато започнах да шмъркам обаче, имах чувството, че принадлежа към истински елит. След като веднъж започнах, просто не исках никога да спирам“, споделя в мемоарите си Елтън Джон.


Наркотикът станал неотменна част от начина му на живот в продължение на 16 години. Под влиянието му той се превърнал в „безпощаден ураган“. Под въздействието на кокаина един път получил пристъп на ярост и счупил носа на мениджъра си Джон Рейд. Когато личният му асистент Боб Хали ги разтървал, певецът бил толкова гневен, че опустошил хотелската му стая. Без никаква покана, веднъж Елтън Джон дори се натресал директно на сцената по време на концерт на „Ролинг Стоунс“.


Личният му живот пък бил пълен крах. „Започнах да се влюбвам за щяло и нещяло. Дори преследвах хетеросексуални мъже. Ако някой ме поглеждаше в бара, аз започвах да си представям как заживяваме щастливо двамата. Харесвах си някого и го взимах да живее при мен. Харчих пари неконтролируемо. Купувах му всичко, което поиска. В даден момент обаче ставах прекалено зает и той минаваше на заден план. След няколко месеца всичко завършваше със сълзи и дори карах някой друг да го разкара. Имах и случай, в който изпращах един на летището, докато чаках следващия да кацне“, искрен е музикантът.


В края на 80-те години на миналия век Елтън споделял живота си с мъж на име Хю Уилямс от Атланта. Един ден Хю изненадващо му заявил, че е взел твърдото решение да спре с наркотиците и да започне да се лекува от тях. „Когато чух това, побеснях и изтрещях. Затворих се сам в къщата си в Лондон за две седмици. През цялото това време шмърках и пиех като побъркан. Изведнъж осъзнах, че ако продължа още малко, или ще предозирам, или ще умра. Чувствах се ужасно объркан. Не знаех какво да правя със себе си. Хем държах на кокаина, хем не ми се мреше. Обадих се на Хю и той се съгласи да се срещнем в присъствието на психоаналитика му... Той ме попита дали искам помощ и през сълзи отговорих, че искам“, спомня си Елтън.


Намирането на подходящо лечение не било никак лесно. Причината? Трябвало да бъде съобразено и насочено към цели три зависимости едновременно. На 29 юли 1990 г. сър Елтън Джон постъпил в единственото място, в което се съгласили да го приемат – централната болница в Чикаго. Ето какво разказва за преживяванията си там певецът: „Първите дни бяха ужасни. Не знаех на кой свят се намирам, защото от години не бях изпитвал нищо истинско. Не можех да спя, получавах паник атаки, настроението ми непрекъснато се мяташе от едната в другата крайност, чувствах се болен и самотен. Най-вече ме беше срам – не заради проблемите ми, а защото в болницата трябваше сами да се оправяме, което аз отдавна бях забравил. 43-годишен мъж не знаеше как да чисти собствените си дрехи. Най-лошото бе, че започнаха да ни говорят за Бог. Това беше напълно достатъчно, за да загубя всякакво чувство за контрол. Побеснях.

В онзи момент не исках и да чувам за религия, която твърди, че СПИН-ът е божието наказание за хомосексуалните. Избягах от болницата, стигнах до най-близката пейка и избухнах в плач. Нямах избор, освен да стисна зъби. В крайна сметка състоянието ми започна да се подобрява. Не приех Бог, но приех, че може и да има някаква висша сила. Груповите срещи, в които всеки от участниците споделяше с другите проблемите си, ми харесваха, караха ме да бъда откровен, след като години наред лъжех всички, включително себе си. След шест седмици бях изписан. Връзката ни с Хю малко по малко отшумя. Следващите 18 месеца прекарах в Лондон.


Промених напълно досегашния си опустошаващ начин на живот. Взех си куче, което ми помогна да си създам някакъв ритъм на живот. Всяка сутрин ставах в 6.30 ч. Започнах да върша всичко сам. Редовно посещавах терапевтични срещи с жертви на зависимостите. Приятелите ми дори се шегуваха, че сега пък съм се пристрастил към тях. Споделянето и контактите ми с хора, които преминаваха през подобни на моите изпитания в борбата с наркотиците, много ми помогнаха. Чувствах, че от мен е паднала някаква свирепа и жестока тежест, която ме беше превърнала в чудовище. Точно така, кокаинът ме превърна в чудовище.


Днес не мога да понасям подобни неща. Когато общувам с някого, винаги мога да разпозная дали човекът срещу мен е зависим, или не. След като го надуша, бягам надалеч. Наркотиците превръщат хората в идиоти, в зверове, в истински задници. Съжалявам, че не осъзнах тази истина преди 45 години“, изповядва се големият музикант.

Четете още: Елтън Джон с разтърсващо откровение за последните дни на Фреди Меркюри