Автор
Весела Георгиева

Ето кой гений стои зад скандалните мемоари на принц Хари

Мемоарите на британския принц Хари поставиха рекорд за най-бързо продавана нехудожествена книга още в първия ден от излизането си на пазара - 10 януари. Само за 24 часа по целия свят бяха купени над 1,4 милиона копия от "Резервен" (Spare), твърдят издателите от "Пенгуин рандъм хаус".

Едва ли вярвате, че Хари ги е написал сам, нали? Е, не е. Принос в книгата, и то сериозен, има и американският писател и журналист Джон Джоузеф Моринджър, известен повече като Джей Ар Моринджър.

Въпреки че "Резервен" е разказана от първо лице, Моринджър има активно участие в подготвянето на мемоарите.

View post on Instagram
 

И за тази си работа е получил, според британските медии, поне един милион щатски долара като хонорар.

View post on Instagram
 

Американецът не е случаен автор - носител е на награда "Пулицър". Казват, че двамата с Хари се познават отдавна. А Джей Ар Моринджър има сериозен опит с написването на биографични книги на популярни личности, превърнали се в бестселъри, пише Lupa.

Джей е авторът в сянка и на мемоарите на тенисиста Андре Агаси - "Открито".

Преди да започне да помага на известни личности за книгите им, Джей Ар Моринджър пише собствените си мемоари - "Барът на Тендър" (The Tender Bar).

View post on Instagram
 

Те са приказка за съзряването, разказана чрез преживяванията на автора. Книгата е екранизирана, а режисьор е не кой да е, а самият Джордж Клуни. Именно покрай снимките Джей Ар и Клуни стават близки, а Клуни запознава писателя с принц Хари.

Моринджър е роден в Ню Йорк през 1964 г.

Баща му, който работи като диджей в местна радиостанция, изоставя семейството и той е отгледан само от майка си. Налага се няколко пъти да се установяват в различни щати. Завършил е Йейл. Започва да работи във в. "Ню Йорк таймс", но е работил за "Роки маунтин нюз" и "Лос Анджелис таймс", като публикация точно там му носи наградата "Пулицър" през 2000 г.

Джей Ар Моринджър е доволен от съвместната си работа с принц Хари. Към появилите се критики за неточности в "Резервен"”, писателят в сянка отговори в Туитър с цитати от книгата на херцога на Съсекс и с изказвания на американската писателка Мери Кар, според която "границата между паметта и факта е толкова размита, колкото между интерпретацията и факта".