Грета Тунберг и Чарлийз Терон с приз "Жена на годината"

12 ноември 2019 | 14:35
9166
4
Снимки: Getty/Images
4

На бляскава церемония в Ню Йорк, в понеделник вечер, престижното списание „Гламър” раздаде годишните си награди „Жена на годината“.

Отличията се връчват на онези дами, които със силата на духа си и участието си в редица каузи, проправят път за тези след тях към едно по-добро, достойно и щастливо бъдеще.

Тази година сред носителките на наградите са актрисите Чарлийз Терон, Яра Шахиди и Грета Тунберг.

Чарлийз Терон

16-годишната активистка за климата не успя да присъства на събитието. Затова пък от нейно име наградата прие самата Джейн Фонда.

81-годишната актриса е известна и като една от най-отявлените активисти за правата на жените. Фонда е част и от протестите срещу климатичните промени, вдъхновени от младото момиче.

Джейн Фонда

Грета Тунберг се отдава на борбата срещу климатичните промени, когато е едва на 11 години. Историята на нейния "поход" започва като самотен протест пред сградата на парламента в родния ѝ град. Благодарение на нейната упоритост и воля той прераства до глобално движение, доказващо, че макар и сам, човек има силата да запали плам в сърцата на милиони.Не е тайна, че Тунберг страда от синдрома на Аспергер - едно от разстройствата в аутистичния спектър. Тя обаче е категорична, че това по никакъв начин не затруднява активистката ѝ дейност, но донякъде предопределя нейния път. "Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега обаче не се справям успешно в екипи и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които имат желанието да основат организации и да пишат устави и правилници“, сподели Грета Тунберг неотдавна.

Грета Тунберг

Четете още: Смеем се на "лудата" Грета, че спасява света, но ще си останем с Ивон и Сузанита

Още по темата

Коментари

4
  14 ноември 2019 | 11:32 отговор
 

Награда на Грета за какво ? За болен мозък ? За злобен характер ? Нима тя е първата еколожка ? Или болните са с предимство за награди ???

 
3 По делата им ще ги познаете.
  13 ноември 2019 | 20:54 отговор
 

Се казва в Библията.

 
2
  13 ноември 2019 | 20:52 отговор
 

Акъла и характера и са на много зрял и борбен човек. Виждаме възрастните учени и политици, че нищо не правят за проблема. Едно дете трябва да ги събуди.Срам.

 
1
  12 ноември 2019 | 18:33 отговор
 

16-годишна Жена на годината - много извратено звучи, а после ще реват за правата си и защо не ги зачитат :(

 
 
12 ноември 2019 | 23:11

Глупав коментар

 
13 ноември 2019 | 12:16

Да ти го обясня ли? Мястото на това момиченце е в училище, защото има още много да учи, да работи, да трупа житейски опит и да общува с различни хора, вместо да се усамотява удобно и да търси фалшивото признание на разни организации, които ще яхнат младостта й като пегас, докато душа не й остане. Да не се крие зад болестта си и да си знае мястото. А относно климатичните промени - има нещо по-голямо от човечеството, космос и разум (наука), не човешките дейности влияят на глобалните процеси! :)

 
13 ноември 2019 | 19:15

Точно замърсяването от човешки дейности води до климатични катастрофи. Наистина учените, които от години, казват че света е в опасност, не правят нищо за да подобрят това отношение. Едно малко съвестно момиче ги слага в джоба си с активноста си. То мисли и за тези деца от бъдещето ни, на които ще им е трудно да ходят на училище, ако не се вземат мерки за промяна. И както вие съветвате, всеки да гледа не по далече от носа си.

 
13 ноември 2019 | 20:52

Акъла и характера и са на много зрял и борбен човек. Виждаме възрастните учени и политици, че нищо не правят за проблема. Едно дете трябва да ги събуди.Срам.

Добави Коментар

Най-четени