Автор
Антония Дамянова

Холивуд, който обичаше да се шегува с Елизабет II

Британската кралица Елизабет II, която напусна света на 8 септември на 96-годишна възраст, бе любим образ, присъстващ в стотици продукции на Холивуд по един или друг начин.

Дали ще я видим под шеговита форма, каквато е дамата от портрета, към която Мистър Бийн ще отправи своето "Ваше Величество" за добро утро (по-късно британският комедиен актьор Роуън Аткинсън ще получи отличието Офицер на ордена на британската империя, връчено лично от кралицата), или – в сериозни драми, изиграна от холивудска знаменитост, тя винаги е била и ще бъде обект на изключителен интерес от страна на кинорежисьори и продуценти.

Сред последните филмови творби, в чиито център попада кралицата, е телевизионният сериал на Нетфликс "Короната". За ролята си като Елизабет на младини, която внезапно става кралица на 27-годишна възраст, Клеър Фой спечели две награди "Еми" и "Златен глобус".

"Тя е в центъра на света през последните 63 години и мисля, че светът би могъл да се справи само с още няколко жени в центъра му, ако питате мен", казва Фой през 2017 г., когато поема наградата в ръцете си.

View post on Instagram
 

В следващите сезони в ролята се превъплъщава Оливия Колман, а в петата част, която ще има дебют през ноември, в образа влиза Имелда Стаунтън.

С “Оскар“ за ролята на Елизабет във филма "Кралицата" от 2006 г., е удостоена и британската актриса Хелън Мирън. Филмът се фокусира върху реакцията на монарха от неочакваната смърт на принцеса Даяна.



„Кралица Елизабет е завладяваща тема, защото тя играе роля в големи световни събития и защото историята на нейния живот има "много човешки елемент", отбелязва главната редакторка на списание "Пийпъл" Уенди Ногъл.

"Всички можем да видим слабостите в собствените си семейства", казва Ногъл. "Можем да разберем какво е, когато имаш някои напрежения и разправии, а върху тях се наслагва блясък, кралска власт и дълг и това е завладяваща история."

View post on Instagram
 


Но кралицата е любима тема не само за сериозните и дълбокомислени драми. Тя е включена в няколко епизода на анимационната комедия "Семейство Симпсън".

Кралицата дори е представена и като герой в един от филмите на „Пиксар“ - "Колите". Озвучавана от Ванеса Редгрейв, Елизабет II e изобразена като луксозен автомобил с корона, начело на състезание в Лондон. (Всеизвестна е страстта на кралицата към конните състезания, в които тя самата е вземала участие в младите си години).

Благодарение на неподражаемото си и тънко чувство за хумор кралицата не се сърди дори и на шоу предавания, в които не един или двама водещи я вземат на подбив. Сред комиците, които се шегуват с Нейно Величество, и то в серия от свои скечове, е Фред Армисен в предаването "Сатърдей найт лайв". В един от тях измислената кралица казва на реалния Елтън Джон да не свири неговите "гадни" песни на кралска сватба.

Неотдавна пък Елизабет изуми света, като дори стана момиче на Бонд. Агент 007 и британската кралица се срещнаха през 2012 г. във връзка с Олимпийските игри в Лондон. Двамата си партнираха в скеч. Забавната сцена показва Джеймс Бонд да изпълнява каскада със своето момиче - кралицата. Дуото, дублирано от каскадьори, скача от хеликоптер и пристига на стадион Уембли, под звука на саундтрака от филмите за агент 007.

Сред последните и особено мили закачки с кралицата, беше скорошната чайна среща между истинската Елизабет II и любимото на поколения деца мече Падингтън (познато на всички ни от едноименните книги на Майкъл Бонд и филмовите адаптации по тях), известно със своята непохватност и сърцатост.

То също като други обществени личности и знаменитости от цял свят си взе последно сбогом със своята кралица. В профила в Twitter на чаровното мече се появиха думите: „Благодаря ви, госпожо, за всичко“.

През юни 2022 г. Падингтън бе гост на Нейно Величество в Бъкингамския дворец по повод платинения юбилей от царуването на Елизабет II. Тогава монархът лично покани анимационния герой на чаено парти, докато под прозорците ѝ преминаваше парадът в нейна чест, а снимките и видеата от събитието се разпространиха светкавично в медиите и социалните мрежи.

Четете още: Те просто го могат - уникалното видео на Кралицата и мечето Падингтън, което обиколи света (Видео)