Автор
Теодор Муховски

Каква е историята на катарецът без крака, който прикова вниманието на целия свят (СНИМКИ)

Странният, но очарователен дует на Морган Фрийман с човекът, роден без долна половина на тялото смая целия свят по време на откриването на Световното футболно първенство в Катар. Неговото име е Ганим Ал Муфтах, роден е в Катар и е на 22 години.

Катарецът рецитира стих от Корана, като приветства света с добре дошъл. Неговите думи бяха призив да се възвърне единството и толерантността към всички хора. Думите му трогнаха всички хора по целия свят, които наблюдаваха церемонията.

"Всеки е добре дошъл! Това е покана към целия свят", започна своето кратко слово 22-годишният Ал Муфтах. "Възпитани сме да вярваме, че сме разпръснати на тази земя като народи и племена, за да можем да се учим един от друг и да откриваме красотата в различията си”, каза още той.

Катарецът е роден с изключително рядко заболяване, известно като Синдром на каудална регресия. При такава болест долната част на гръбначния стълб да не се оформя напълно.

В профилите си мъжът документира предизвикателствата, пред които се изправя ежедневно, превръщайки се в гуру за мнозина. В TikTok той е истинска сензация със своите над 7 милиона последователи, а в Instagram техният брой е 3,4 млн.

Заболяването не притеснява младият катарец. В настоящето, той учи политически науки в университет, а мечтата му е някой ден да стане дипломат. Ганим също така обича екстремни спортове като гмуркане, каране на скейтборд и скално катерене и мечтае да стане параолимпиец.

View post on Instagram
 


През април Ал Муфтах беше обявен за посланик на Световното първенство по футбол.

Ето каква е историята на неговия живот.

Когато новината за състоянието му беше съобщена на родителите му, Мохамед Ал Муфтах и Еман Ахмад, те бяха изправени пред трудно и тежко решение: да продължат с бременността и да се изправят пред всички несигурни обстоятелства около състоянието на сина си или да направят аборт.

Двойката премина през бременността и Ганим се роди на 5 май 2002 г. заедно с брат си близнак Ахмад.

Оттогава забележителният Ганим изумява хората около себе си, изкачвайки на ръце една от най-високите планини в Персийския залив, превръщайки се в известен борец за хора с увреждания.

Наречен с прозвището „момчето чудо от Катар“, състоянието на Ганим засяга около едно на 100 000 деца, а лекарите са му предрекли 15 години живот, когато се родил.

Като момче той се борил да намери училища, които да го приемат поради увреждането му.

View post on Instagram
 


Но решителният младеж отказал да позволи на състоянието си да попречи на жаждата му за живот и решил да се заеме с редица спортове - да се занимава с всичко - от гмуркане, скално катерене, футбол, хокей на лед и плуване, до тренировки във фитнеса и стрелба с лък.

През 2017 г. Ганим завършва мюсюлманското поклонение в Мека, като пълзеше около Кааба - сградата в центъра на най-важната джамия на исляма, Масджид ал-Харам в Мека в Саудитска Арабия - на ръце, вместо в инвалидна количка.

Две години по-късно вдъхновяващият тийнейджър изкачва високата 9827 фута планина Джебел Шамс, една от най-високите на Арабския полуостров.

Освен физическите си подвизи, Ганим е инициатор на собствената си благотворителност за подпомагане на други деца с увреждания.

Подкрепен от семейството си, той основава асоциацията Ghanim al-Muftah за инвалидни колички от дома си.

„Грижа ми е за другите – считам го за хуманитарен и морален дълг“, каза той като 13-годишен, когато говори пред Параолимпийските игри преди Световното параолимпийско първенство по лека атлетика в Доха, Катар през 2015 г.

Младият активист също има амбиции един ден да стане параолимпиец и се е срещнал с параолимпийския шампион по ски Тайлър Уокър, който е летял няколко пъти до Катар, за да покаже на Ганим, че „има хора, които са световни шампиони с подобно увреждане“.

Тайлър, който е роден с лумбална сакрална агенезия, състояние, което е довело до липса на гръбначния му стълб след първия прешлен и е двукратен сребърен медалист, също запознава Ганим с хокея на лед.

Съвсем наскоро Ганим се издигна в небето с парапланер и се надява един ден да получи собствения си пилотски лиценз.

View post on Instagram
 


Неговите спортни подвизи, заедно с благотворителната му дейност и социалните медии, доведоха до избирането на 20-годишния младеж за официален „посланик“ на Световното първенство през 2022 г. в Катар – съвместно с хора като английската легенда Дейвид Бекъм.

Освен че се стреми да разруши бариерите, пред които все още се изправят хората с увреждания, Ганим има и високи амбиции един ден да стане дипломат.

Той прелетя от Катар до Обединеното кралство, за да учи политика в университета Лафбъро, в Лестършър, където се превърна в популярна фигура в кампуса, карайки се между семинари и лекции на скейтборда си.

Четете още: Кейт блесна с роклята на годината и тиарата на Даяна (снимки)