Автор
Ева Григорова

Кажете довиждане на любимите си сериали и филми: Холивуд е в най-тежката си криза от 60 години насам!

Гилдията на екранните актьори – Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) официално обяви своята стачка.

Това е първата двойна стачка, включваща актьори и сценаристи от 1960 г. насам. Националният борд на синдиката взе решението след като проведе преговори с основните филмовите и телевизионни компании, а двете страни не успяха да постигнат споразумение. Спирането на работата ще засегне около 160 000 синдикални членове.

“Студиата се позовават на бедността... те стоят от грешната страна на историята“, каза президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър, изразявайки разочарование от позицията на студията. Стачката ще бъде първата срещу филмови и телевизионни компании от четири десетилетия насам. Последната стачка на SAG-AFTRA завърши след успешния им натиск за споделяне на печалбата от филмовите приходи по време на 95-дневна стачка през 1980 г.

Спирането на работата ще се отрази върху текущите снимки и се очаква да доведе до значителни финансови щети върху индустрията.

Съвместната стачка на сценаристи и актьори вече предизвика сътресения в развлекателната индустрия, с временното прекратяване на предавания от ранга на "Saturday Night Live". Стачката ще засегне и предстоящите 75-и награди Еми, тъй като индустрията се бори с финансовите и логистичните последици от двойната стачка.


Защо се стигна до двойната стачка?

До стачката се стигна след възникването на спор за заплащането във филмовата индустрия и за въздействието на изкуствения интелект върху филмовите студия и стрийминг услугите.

Двата профсъюза не успяха да постигнат споразумение за по-справедливо разпределяне на печалбите и по-голяма регулиране на използването на изкуствен интелект.

Сред 160 000-те членове на SAG-AFTRA са много от най-големите световни звезди, като Том Круз, Анджелина Джоли и Джони Деп. А звезди като Мерил Стрийп, Бен Стилър и Колин Фарел, се обявиха публично в подкрепа на стачката.