Автор
Антония Михайлова

Киану Рийвс на 59: Бъдете мили. Бъдете луди. Няма време за нищо друго

Киану Рийвс е един от най-известните и обичани по цял свят холивудски звезди, но малко хора са чували за неговата тежка житейска съдба. Днес – 2 септември, имаме чудесен повод да си припомним за този удивителен, различен и толкова харизматичен актьор.

Когато е само на 3 години, баща му напуска семейството. Киану сменя четири училища, тъй като страда от дислексия, а състоянието му силно затруднявало неговото обучение. Когато е на 23 години, най-добрият му приятел Ривър Феникс умира от свръхдоза наркотици.

През 1999 г. любовта на живота му – Дженифър Сайм, забременява с тяхната дъщеричка. За съжаление детето е мъртвородено. След трагедията двамата се разделят. 18 месеца по-късно Дженифър загива при автомобилна катастрофа.

Киану Рийвс
Киану Рийвс

По-малката му сестра Ким е диагностицирана с левкимия, а Киану е човекът, който се посвещата изцяло на грижите за нея. След тежка битка тя успява да се пребори с коварната болест. Рийвс дарява 70% от приходите си от "Матрицата" за борба с левкимията.

Днес Киану не живее в огромно имение, както други знаменитости. Състоянието му възлиза на 100 млн. долара, но Рийвс често се вози на метро. И като един истински джентълмен, винаги отстъпва мястото си. на жени или възрастни хора. Едно "папарашко" видео доказва това:

В чест на обаятелния актьор подбрахме някои от най-силните и въздействащи мисли и послания, споделени от него в социалните мрежи:

"Всички имаме своите проблеми и тежки лични истории, но независимо от всичко сме достатъчно силни, за да ги преживеем."

"Всяка трудност в живота ви е оформила в човека, който сте днес. Бъдете благодарни за трудните времена, те само могат да ви направят по-силни."

"Виждате ли хората зад мен? Бързат за работа и не обръщат внимание на нищо. Понякога сме толкова обзети от ежедневието, че забравяме да отделим време, за да се насладим на красотата на живота. Все едно сме зомбита. Погледни нагоре и си свали слушалките! Кажи здравей на някого и дори прегърни някой, който изглежда наранен. Помогни на някого. Трябва да живееш всеки ден все едно ти е последен. Това, което хората не знаят за мен, е, че страдах от депресия преди няколко години. Човекът, който ме спираше да намеря щастието, бях АЗ. Всеки ден е безценен, така че нека се отнасяме към него така постоянно. Следващият ден не е гарантиран, затова живей днес! Надявам се да споделиш тази публикация и да предадеш любов този уикенд."

Киану Рийвс и Моника Белучи по време на кинофестивала в Кан, Франция, 2003 г.

"Майката на мой приятел се е хранила здравословно през целия си живот. Никога не е консумирала алкохол или каквато и да била „лоша“ храна, тренирала всеки ден, много гъвкава, много активна, взимала всички добавки, предписани и от лекаря ѝ, никога не излизала навън без слънцезащитен крем или ако го е правила е било за колкото се може по-кратък период – така че, тя пазела здравето си с всичко, което можела. Сега е на 76 години, има рак на кожата, рак на костния мозък и много остра остеопороза.

Бащата на приятеля ми яде бекон върху бекон, масло върху масло, мазнина върху мазнина, никога, ама никога не е тренирал, излагал се е на слънце докато изгори максимално, като цяло подходът му към живота е да го живее на пълни обороти, а не по препоръките на другите. Сега е на 81 и лекарите твърдят, че здравето му е като на млад човек.

Хора, вие не може да се скриете от собствената си отрова. Тя е там и ще ви намери, затова, вслушайте се в думите на все още живата майка на приятеля ми: "Ако знаех, че животът ми ще завърши така, щях да живея по-пълноценно и щях да се наслаждавам на всичко, което са ми забранявали."

Киану Рийвс
Киану Рийвс

"Никой от нас няма да се измъкне жив, затова престанете да оставяте себе си на заден план. Яжте вкусна храна. Разхождайте се на слънце. Скачайте в океана. Кажете истината, която пазите в сърцето си като скрито съкровище. Бъдете глупави. Бъдете мили. Бъдете луди. Няма време за нищо друго."

"Не мога и няма да бъда част от един свят, в който жените се обличат като проститутки и излагат на показ всичко, което би трябвало да е съкровено и интимно. Свят, в който мъжете харесват това. И търсят това. Свят, в който никой вече не мисли за понятия като чест и достойнство. Свят, в който двойките бързо забравят какъв обет са си дали, когато са се вричали един на друг... Свят, в който жените не искат деца, а мъжете не искат семейства. Свят, в който посредствени хора карат скъпи коли, купени с парите на бащите им, за да демонстрират своя успех. Който всъщност е чужд успех. Свят, в който бащите потискат синовете си, карайки ги да вярват, че не са способни да постигнат нищо от това, за което мечтаят. Свят, в който хората казват, че вярват в Бог, но без да се опитват да изживеят тази вяра. Да живеят според тази вяра. Свят, в който ревността е нещо, от което трябва да се срамуваш, а флиртът е нормален и здравословен. Свят, в който скромността е недостатък, а не преимущество. Свят, в който синовете харчат парите на бащите си в нощни клубове, в които слушат безсъдържателна музика, докато се наливат с алкохол. Свят, в който момичетата се влюбват точно в такива момчета. Свят, в който хората не търсят любов, а перфектен партньор. Свят, в който се говори за свобода на избора, но всеки, който направи избор, различен от този на останалите, се обявява за луд. Свят, в който хората поправят колите си, без да пестят парите си, но не дават шепа милостиня на някой нуждаещ се. Аз отказвам да вървя по този път. Избрах друг. Избрах свой. За съжаление малко са хората, които искат да вървят заедно с мен по него..."

Киану Рийвс
Киану Рийвс

Четете още: Анджелина Джоли върти тайна любов с Киану Рийвс