Автор
Ева Григорова

Крал Чарлз Трети имал тайна уговорка с кралицата за Камила

Оказва се, че крал Чарлз III и покойната кралица Елизабет II имали “негласна“ уговорка Камила да получи титлата кралица-консорт. А любопитното в случая е, че тя включвала принц Андрю.

“Може би си спомняте, че принц Андрю беше замесен в случая Джефри Епстийн“, каза ексклузивно кралският експерт Кристофър Андерсен пред Us Weekly. “Чарлз изигра ключова роля, за да се увери, че с подкрепата на принц Уилям, Андрю е повече или по-малко изгонен от семейството.“ - каза авторът на книгата „Кралят: Животът на крал Чарлз“.



62-годишният херцог на Йорк, чиято връзка с покойния опозорен финансист нашумя през есента на 2019 г., се оттегли от кралските си задължения по-късно същата година, след като беше обвинен в сексуално насилие. Той беше лишен от кралските си патронажи и военни титли през януари, месеци след като неговата обвинителка заведе дело срещу него за предполагаемо сексуално насилие и емоционален стрес. Един месец по-късно Андрю уреди съдебното дело, според слуховете, с финансова помощ от майка си.

Елизабет, която почина през септември на 96-годишна възраст, “бръкна в личния си джоб“, за да помогне за плащането на извънсъдебното споразумение, каза още Андерсен, обяснявайки, че Андрю е бил “фаворитът“ на Нейно Величество.

Оказва се, че това били пари от общото наследство на всички деца на Елизабет II, което означавало, че част от тази сума е трябвало да отиде и при самия Чарлз. От друга страна, споразумението съвпаднало с началото на платинения юбилей на кралицата. Ето защо Чарлз решил, че събитието ще бъде “перфектният момент“ да „подкрепи Камила като кралица-консорт“.



“И така те сключиха неизказана имплицитна сделка, това беше компромисът“, каза кралският автор. “Изявлението беше направено много внезапно, може би си спомняте, беше нещо, което изненада всички, … тя беше толкова против това Камила някога да стане кралица в продължение на десетилетия, че мисля, че това шокира много хора.“ - каза още кралският експерт.

Елизабет II обяви титлата на снаха си в изявление на 6 февруари, което гласеше: “Когато след време моят син Чарлз стане крал, знам, че ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която оказахте и на мен“, написа тогава Нейно Величество. “И моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като Кралица-Консорт, тъй като тя продължава своята лоялна служба.“



Камила получи титлата веднага след смъртта на кралицата на 96-годишна възраст на 8 септември. Когато Бъкингамският дворец обяви смъртта на покойната Елизабет II, Камила беше посочена като “кралицата-консорт“ в официалното изявление, докато нейният съпруг беше наречен крал.