Наум Шопов със съвети как да се предпазим от коронавируса

14 март 2020 | 11:06
2338
1
Инстаграм
1

През последните няколко дни се изписа много за коронавируса, много специалисти дадоха своето мнение и съвети. Към тях сега се присъедини и актьорът и лекар - Наум Шопов.

Той качи свое видео с разяснение по темата, в което обяснява какво точно е заболяването, защо е по-опасно от другите и как да се предпазим.

Д-р Шопов казва, че човечеството всъщност често пъти се е срещало с различни коронавируси, но точно с този тип не е. Новият коронавирус е мутирал вирус, който е заразявал животни. Именно защото е нов, имунната ни система не знае какво да прави с него. Но и това не е толкова страшно, колкото се представя в медиите, коментира Наум, като веднага уточнява - не бива и да се подценява!


Шопов коментира, че 80% от заболелите карат болестта леко, а при останалите може да се стигне и до реанимация. Това най-често са пациенти с тежки съпътстващи заболявания - онкологични, сърдечни, астма, диабет.

Това, което прави вируса по-опасен и на него се обръща повече внимание, е неговият показател R0. Това е число, показващо един заразен човек колко други може да зарази. При обикновения грип R0 е 1-1,5, което означава, че човек, болен от грип, би заразил 1-1,5 души. При коронавируса тази стойност е 3,5-4,5.

Въпреки че е доста по-заразен, прекарването на заболяването не е чак толкова страшно, по думите на Наум Шопов. "Вирусът е по-опасен за икономиката на една държава, отколкото за здравето на хората".

Според Наум Шопов, броят на заболелите е доста по-голям, отколкото е обявен, но не защото се крие, а защото много хора "карат" заболяването без да разберат. Именно затова по думите му и смъртността е толкова висока - 2%.

Разбира се, д-р Наум Шопов дава и съвети как д асе предпазим. Като спазваме добра лична хигиена, да не пипаме лицето си и да не доближаваме на близко разстояние болни.

Ако имаме съмнения, че сме болни, най-добре е да останем под карантина и да се чуем с личния лекар, който да ни каже какво да правим.

Още по темата

Коментари

1
  14 март 2020 | 15:03 отговор
 

Осрахте се...хората са достатъчно паникьосани от непрекъснатото говорене за вируса по новините, ами вие подклаждате още повече паника като ни говорите глупости - д-р наум щопов бил казал, наоми кембъл била сложила маска....я си гледайте работата

 

Добави Коментар