Автор
Ева Григорова

Принц Уилям ‘’не може напълно да прости’’ на принц Хари за ‘’голямото неуважение’’ към кралското семейство

Въпреки че се събраха да скърбят заедно за покойната си баба кралица Елизабет II, отношенията между принц Уилям и принц Хари остават разклатени.

„Когато Хари се оттегли от кралските си задължения, беше много трудно за Уилям и мисля, че отчасти това е причината този разрив да не е разрешен, защото, знаете ли, Уилям не може напълно да прости на Хари за това, което направи” - каза кралският експерт Кейти Никъл пред Us Weekly. В момента тя е в разгара на промотирането на книгата си The New Royals: Queen Elizabeth’s Legacy and the Future of the Crown или Новото кралско семейство: Наследството на кралица Елизабет и бъдещето на короната.



Тя продължи: „Това имаше огромно въздействие върху него, върху принцеса Катрин, върху тяхното младо семейство. Това ги премести в центъра на сцената много по-рано, отколкото биха били иначе. … Мисля, че Уилям винаги е очаквал, че ще има подкрепата на брат си. И мисля, че Уилям видя напускането на Хари като голямо неуважение към институцията и към него, към семейството му, към баба му." - каза още тя.

38-годишният Хари и съпругата му Меган Маркъл се преместиха в Съединените щати през март 2020 г., след като обявиха, че се оттеглят като старши членове на кралското семейство. Според Никъл решението е имало последици и за връзката на херцога на Съсекс с неговата баба.

„Мисля, че в крайна сметка всичко трябваше да бъде черно и бяло, защото ставаше въпрос за запазване на репутацията и целостта на короната и институцията. И така, докато Хари и Меган се надяваха, че ще има трети начин - за кралицата беше много просто. Или си вътре, или излизаш“, обясни тя.

Авторката допълни, че крал Чарлз III все пак се надява да възстанови семейната връзка с Хари.

„Намерението на Чарлз е да излекува този семеен разрив и да се опита да оправи нещата, защото знае, че това ще надвисне над управлението му. Не може да има такъв раздор в сърцето на кралското семейство“, обясни тя.



„Погребението беше възможност за размразяване на невероятно ледените отношения между Уилям и Хари. Разбира се, видяхме ги на онази разходка из Уиндзор. Но мисля, че всяко предположение, че е имало дългосрочно и смислено помирение, би било неуместно. Мисля, че има доста път да се извърви“, каза Никол.