Автор
Ева Григорова

Пророчеството на принцесата: Как Грейс Кели предсказа трагичния край на Даяна

Грейс Кели бе изключително популярна холивудска актриса, преди да се омъжи за принц Рение III от Монако през 1956 г. и да стане принцеса.

Смята се, че именно тя е донесла привкус на блясък и елегантност в княжеството, превръщайки го в популярно място за живеене на богатите и известните, както и във важна туристическа дестинация. Знаменитости като Франк Синатра често посещавали известното казино в Монте Карло и до днес всеки уважаващ себе си пътешественик смята за свой дълг да разгледа Монако.


Животът на принцеса Грейс бе трагично прекъснат през 1982 г., когато тя претърпя автомобилна катастрофа. Малко преди това съпругата на принца на Монако се срещна с друга известна принцеса - избраницата на принц Чарлз. През годините между Грейс и Даяна са правени множество паралели, като например този, че и двете жени бяха невероятно популярни по целия свят, но останаха "аутсайдери" в кралския двор.

Принцесата на Уелс, която твърдеше, че принцесата на Монако винаги е била мила с нея, била убедена в тяхната специална връзка. Когато Грейс починала, Даяна решила да присъства на погребението ѝ на всяка цена и дори забраната на Чарлз не я спряла.


Лейди Ди дори е споделяла как Грейс ѝ е помогнала по време на първата ѝ публична поява като булка на наследника на британския престол. Това се случило по време на концерт в Голдсмитс Хол на 3 март 1981 г., само седмица след обявяването на годежа на Чарлз и Даяна. 19-годишната госпожица Спенсър се появила на събитието в черна рокля, за която по-късно каза, че е била “с два размера по-малка“ и се чувствала много неудобно. “Не знаех дали трябва да нося чантата си в лявата, или в дясната ръка. Бях наистина ужасена.”- признава принцесата по-късно.


Начинът, по който самата принцеса описва момента, в който тя и Грейс се срещнали, е документиран в книгата на Андрю Мортън Diana: Her True Story - In Her Own Words. “Спомням си, че срещнах принцеса Грейс и това колко красива и спокойна беше тя, но имаше нещо обезпокоително в нея, можех да го видя“, казва Ди. 52-годишната принцеса разбрала, че младата избраница на престолонаследника е забелязала безпокойството ѝ и я завела в дамската тоалетна, за да поговорят. Мис Спенсър разказала на Грейс за чувствата си на изолация и страх за бъдещето. Тогава принцесата на Монако внезапно я предупреди за перспективите, които вероятно ѝ предстоят, като казала: „Не се тревожи сега, по-нататък ще стане по-лошо“. И както показва историята, думите на Нейно Височество се оказаха наистина пророчески.