Автор
Ева Григорова

Шокирани лекари: Не, Кортни - не можеш да забременееш, като пиеш сперма!

В последните епизоди на риалити шоуто на семейство Кардашиян се проследява пътят, по който Кортни и Травис се опитват да заченат дете.

След неуспешна инвитро процедура 43-годишната Кортни разкри, че неин лекар я е посъветвал да пие спермата на съпруга си по 4 пъти на седмица, тъй като това щяло да ѝ помогне да забременее.



Лекари обаче потвърдиха това, което повечето хора знаят - пиенето на семенна течност не увеличава шансовете за зачеване. Те са на мнение, че продуцентите на риалити предаването са пуснали тази невярна информация с цел увеличаване на рейтинга му и споделят, че това твърдение по никакъв начин не е подкрепено с научни данни.



Специалистите са на мнение, че подобно вярване би могло да дойде от теория, според която семенната течност взаимодейства с микробиома на жената и по този начин отслабва имунната ѝ система. Това пък е обвързано с вярването, че по-силният имунен отговор от страна на женския организъм, би могъл да бъде обвързан с трудно зачеване или дори със спонтанен аборт. Лекарите обаче вярват, че тези две теории не са научно доказани и не би трябвало да се взимат предвид при трудно зачеване.



Специалистите допълват, че пиенето на сперма обикновено е безобидно, но в някои случаи може да доведе до предаване на различни заболявание и дори до алергична реакция.