Автор
Ива Петрова

Странностите на крал Чарлз, които ще ви учудят, и коя е традицията на кралицата, която той ще наруши

Крал Чарлз III ще наруши традиция, поставена от майка му, покойната кралица, по време на първата си възпоменателна неделна служба като монарх.

Негово Величество трябва да положи венец от името на страната в Кенотафа, централен Лондон, на годишната възпоменателна церемония на 13 ноември. Денят на възпоменанието е важна дата във Великобритания, когато загиналите войници се удостояват с момент на мълчание и възпоменателни събития.

Церемонията е ключово събитие в дневника на покойната кралица и тя го е пропускала само няколко пъти по време на своето 70-годишно управление. Нейният венец включваше около 90 мака и бе полаган лично от нея, с изключения на последните години, когато това правеше Чарлз.

Тази година обаче, новият монарх Чарлз III ще положи венец, който ще се отличава по дизайн от този на майка му, съобщава „Телеграф“. По информация на изданието венецът на монарха ще включва по-малко на брой макове от този на покойната кралица - въпреки че цветята върху него ще бъдат по-големи. В него ще бъде втъкана и широка панделка. Такава е имало и във венците на бившите крале Джордж V и крал Джордж VI са включили панделка.



Кралицата-консорт Камила също ще положи венец, проектиран за първи път, който ще бъде поставен в Кенотафа, но не от нея, а от служител на британското кралско семейство, докато тя гледа от балкона на Министерството на външните работи.

Венците от принца и принцесата на Уелс - Уилям и Кейт, също ще бъдат положени в Кенотафа, като лентата му ще бъде в червения цвят на Уелс.

По време на кратката служба присъстващите ще спазят двуминутно мълчание, а венци ще положат и министър-председателят, бивши премиери и други политици, както и върховни комисари от Британската общност.

Междувременно британските медии разпространиха още една любопитна новина, засягаща по-скоро личния живот на краля. В интервю за Рейчъл Смит от Кристофър Андерсен, автор на книгата "Кралят", обяснява защо Чарлз ще бъде "един от най-ексцентричните владетели, които Великобритания някога е имала".

"Той все още пътува с плюшеното си мече от детството", твърди Андерсен. "Той я има още от времето, когато е бил съвсем малко дете. Единственият човек, на когото е било позволено да поправя плюшеното мече на крал Чарлз, е бавачката му от детството Мейбъл Андерсън, с която той остава много близък."

Андерсен също така твърди, че Чарлз "пътува с тоалетна чиния, изработена по поръчка". Кралският биограф добавя и още един интересен детайл за краля, а именно, че, когато отива на вечери в чужди домове, често води собствения си готвач, който да приготви специална храна само за Чарлз.

Друга странност относно предпочитанията на краля, е е свързана с кубчетата лед. По думите му, където и да отиде, Чарлз винаги носи със себе си кубчета лед, които могат да бъдат със всякаква форма, но не и квадратна. Наред с всичките му странности, Андерсен твърди, че новоизлюпеният монарх е и "много капризен". Представя го и като сприхав човек.

"Всъщност той има избухлив характер", отбелязва Андерсен. "Той е много способен да изпада в ярост бързо." Според Андерсен днешното поведение на Чарлз до голяма степен се дължи на възпитанието, което е получил от родителите си - покойната кралица Елизабет II и принц Филип.

"Когато му е направена операция на сливиците, когато е имал много тежък случай на грип, когато е паднал по стълбите и си е счупил глезена, когато му е направена спешна операция на апендикса на 13-годишна възраст, нито майка му, нито баща му са го посетили в болницата", продължава Андерсен. По-късно Чарлз е изпратен в шотландски пансион - преживяване, което той описва като "чист ад".

"Това, през което е преминал, наистина е доста тревожно. Като момче, като млад мъж, той редовно е бил бит от по-големи ученици, пръскан е със студена вода. Бил е блъскан и повалян на земята", твърди Андерсен. "Той пишеше умолителни писма до родителите си да го вземат от училището... По днешните стандарти това би приличало на тормоз или откровено малтретиране на деца и въпреки това родителите му са си затваряли очите за това. Мисля, че това е предизвикало огромна неприязън."

В крайна сметка през 1981 г. Чарлз се жени за принцеса Даяна, която му ражда две деца - принцовете Уилям и Хари. Двамата се развеждат през 1996 г., а Даяна умира през следващата година. "Повечето хора биха се изненадали колко емоционален стана той, когато научи за смъртта на Даяна. Те бяха започнали да поправят отношенията си до известна степен. Най-накрая, след години на известни войни във вестниците... бяха постигнали нещо като примирие", казва Андерсен. "Когато той получи новината по телефона, че Даяна е починала, той нададе този вой, който един от слугите му описа като вик на мъка... Това беше майката на децата му, и той страдаше неистово."

Когато дойде време за погребението на Даяна, Чарлз накара Уилям и Хари да вървят зад ковчега на майка си - нещо, за което според Андерсен Чарлз изпитва "огромна вина".

"И Уилям, и Хари сравнително наскоро говориха за степента, в която все още страдат. Това наистина е случай на посттравматично стресово разстройство. Те все още страдат", казва Андерсен. "Чарлз и Филип всъщност убедиха момчетата да вървят зад ковчега - нещо, което и Уилям, и Хари заявиха, че от никое дете не бива да се иска да прави. Хари казва, че полетът до Лондон наистина е отключващо събитие за него. Всеки път, когато се връща в Англия, той си мисли за този ден, когато е вървял зад ковчега на майка си."
Едва през 2005 г. Чарлз получава разрешение да се ожени за Камила Паркър Боулс, сега кралица-консорт, за която се знае, че е "любовта на живота му". Все пак Чарлз е бил наясно, че "той и Камила биха могли да бъдат представени като злодеи" след смъртта на Даяна.

"Мисля, че най-голямата задача пред Чарлз в момента е да представи Камила на британския народ", казва Андерсен. "Сега дори се говори за това, че той ще се отърве от аспекта на консорт, така че тя ще бъде кралица Камила... Да убедиш британците в това е едно, но съвсем друго е да гледаш как короната ще бъде поставена на главата ѝ до Чарлз, когато ще се състои коронацията през май. Това ще отблъсне много хора."

Сега, в новата си роля, Андерсен очаква Чарлз да направи "някои смели стъпки". "Той е чакал 70 години, за да поеме тази работа. Това е повече от всеки друг предишен монарх", обяснява Андерсен. "Той вече предприе някои стъпки, за да намали малко монархията... Той продаде 15 от скъпите състезателни коне на майка си... Ще има и други съкращения. Те ще разгледат и обиколят някои от дворците и музеите".

"Мисля, че един от най-интересните ходове, който Чарлз всъщност предложи преди години, е да извади някои от по-известните кралски особи от кралската заплата", добавя той. "Например, в един момент той предложи принцеса Беатрис и принцеса Юджийн, децата на Андрю и Фърги, да станат дами, да бъдат помолени да се откажат от титлите си на принцеси."

Четете още: Как сестрата на английския крал Чарлз Трети изуми света