Автор
Ева Григорова

Вече са милиардери: Ето с колко се е увеличило състоянието на Кейт Мидълтън и принц Уилям след смъртта на Кралицата

След смъртта на кралица Елизабет II, Уилям и Кейт не само се приближиха до трона, но и промениха статута си. Чарлз III обяви, че отсега нататък най-големият му син и снаха му ще бъдат принц и принцеса на Уелс.

Така двамата вече имат право на личен източник на доходи. Преди това разходите на херцога и херцогинята на Кеймбридж бяха финансирани от самия Чарлз.

Английската преса дори излезе със заглавия, които гласяха, че Уилям и Кейт "станаха милиардери за една нощ". Всичко обаче не е толкова просто. Преди смъртта на неговата баба, нетното състояние на херцога на Кеймбридж се оценяваше на около 34 милиона лири стерлинги или 40 милиона долара. По-голямата част от тази сума идва от наследството на прабабата на принца, кралицата майка и неговата майка Даяна, принцесата на Уелс.



След като статусът на Уилям, който вече е пряк наследник на трона, беше променен, богатството му скочи до небето. Според някои оценки вече то възлиза на 1,1 милиарда паунда или 1,3 милиарда долара. Причина за скока се крие в титлите херцог и херцогиня на Корнуол, които осигуряват стабилен източник на доходи. Херцогство Корнуол има огромно портфолио от земя и различни активи в цялата страна на стойност 1,1 милиарда паунда. Кеймбридж обаче не биха могли да ги продадат - по традиция този актив се прехвърля на всеки следващ престолонаследник, за да има той средства, за да работи и за лични разходи. От тях херцогът на Корнуол трябва да плаща за поддръжката на своята собственост, офисите си, услугите на персонала, пътуванията си и други нужди.

Корнуол обхваща 20 окръга в Англия и Уелс, включително Девън, Кент, Дорсет, Кармартеншир и Нотингамшир. Колкото и да е странно, по-голямата част от 52 000 хектара земя не е в Корнуол. Имотът се състои от земеделска земя, части от националния парк Дартмур, има игрища за крикет в Съри и дори затвор - също в Дартмур. Върху приходите от всички тези притежания на херцога на Корнуол се плаща фиксиран процент. Миналата година собствеността върху имението донесе на Чарлз 21 милиона паунда, или 24 милиона долара. Той държа титлата и свързаните с нея активи най-дълго време в британската история.



Любопитното е, че Чарлз доброволно плащаше най-високия данък върху доходите (45 процента) върху имуществото си. Същото правеше и майка му, която като монарх имаше право на доходи от личните си притежания. Сега те вече преминаха към Чарлз III и ще му осигурят статут на крал.



Дали Елизабет II е оставила част от личните си средства на принц Уилям и съпругата му или на другите си наследници остава загадка. Кралицата имаше собствено състояние, което се оценяваше на 400-500 милиона паунда. Точната сума обаче не е известна, тъй като става дума за частни активи, включително и тези, придобити от владетелката като наследство от нейните майка и съпруг. Най-вероятно подробностите никога няма да бъдат разкрити, тъй като кралските завещания са защитени от разкриване за почти век напред.