Автор
Антония Михайлова

Великото писмо на холивудските звезди към света: Хора, откажете се от консуматорското общество

Над 200 световноизвестни знаменитости отправиха емоционален апел в открито писмо към човечеството, публикувано във френския всекидневник Le Monde.

Мадона, Кейт Бланшет, Пенелопе Крус, Адам Драйвър, Робърт Де Ниро, Жулиет Бинош, Джеръми Айрънс и десетки други актьори, певци, журналисти, продуценти, носители на Нобелова награда и други влиятелни личности, призоваха света с думите: "Не се завръщайте към нормалното!". Посланието има за цел да ни направи по-мъдри в отношението и постъпките си към света и планетата, към човека и самите себе си. Да намали пагубния устрем на днешното консуматорско общество към трупането на материални блага и излишни вещи.

В писмото звездите обръщат внимание на израза "нормално", или по-точно на това, че именно настоящите ни представи и навици са ни довели до ръба на тази пандемия. Криворазбрани идеи, поведение и светоусещане, загнездили се като паразит в съзнанието ни така, сякаш са нещо обикновено и нормално. Тъкмо заради това в свят като днешния, където границите между нормално и ненормално, добро и зло се размиват все повече, всеки един от нас трябва да преразгледа поведението и приоритетите си и да даде шанс за изграждането на "новото нормално", на свят, в който да бъдем повече осъзнати и по-малко обсебени от материалното и егото си.

Жулиет Бинош

Главни виновници за този емоционален писмен апел са Жулиет Бинош и Аурелиен Барау. Негови адресати са световните лидери и всички граждани на света. А призивът към тях и към всички нас е неопровержим - да преосмислим привичките си и разрушителното влияние, което оказваме върху планетата с нашия начин на живот.

В посланието се казва още: "Пандемията от Covid-19 е трагедия. Тази криза обаче има силата да ни покани да се изправим пред основните въпроси. Оценката е проста: "корекциите" вече не са достатъчни, проблемът е системен."

С други думи, прокламацията в писмото е за нов начин на мислене, включващ радикална промяна в света, а не "връщане към нормалното" след премахването на строгите мерки и ограниченията, наложени заради нашествието на коронавируса.

Това е призив за събуждане, за пречистване, за вразумяване, за проглеждане. Съществуването ни е поставено под риск, бият тревота личностите зад писмото..

"Настоящата екологична катастрофа е част от глобална криза. Вече никой не се съмнява в масовото изчезване на живота на Земята и всички показатели водят към пряка физическа и екзистенциална заплаха. За разлика от пандемията, колкото и сериозна да е, иде глобален срив, чиито последици ще бъдат несравними."

Още сред холивудските звезди, подписали се в отвореното писмо, са Джейн Фонда, Марион Котияр и Моника Белучи, както и носителят на Нобелова награда за мир Мухамед Юнус. Авторите пледират за прекратяване на необуздания консуматорски режим и "радикална трансформация" на икономиките, за да се спаси планетата.

Моника Белучи

"Ние вярваме, че е немислимо да се върнем към нормалното", се казва в посланието, подписано и от Нобелови лауреати за медицина, химия и физика, заедно с други влиятелни мислители. Те наричат пандемията "трагедия", но това е и шанс за човечеството да "проучи какво е съществено" в нашия живот.

"Време за губене няма. Това е моментът, в който нашите лидери трябва да оставят след себе си неустойчивата логика, която все още преобладава, и да направят задълбочен преглед на нашите цели, ценности и икономики."

"Стремежът към консуматорство и манията за все по-висока производителност ни доведоха до отричане на ценността на самия живот: на растенията, на животните и на голям брой човешки същества. Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на останалите ни природни зони доведоха света до преломна точка", припомнят 200-те подписали.

Четете още: Нашият фаворит: Мерил Стрийп бори карантината с пиене и танци (видео)