Юрий Гагарин изяжда лимона от чая, а кралица Елизабет прави същото

Кралица Елизабет Втора е най-старият монарх в историята на Великобритания. Преди смъртта ѝ на 8 септември 2022 година тя се оказа най-възрастният държавен глава в световен мащаб. Предишният рекорд се държи от кралица Виктория. Тя управлява Англия 64 години и тази епоха се нарича Викториянска.

Принц Чарлз ще наследи трона на кралицата, като и той е в доста напреднала възраст - 73 години.



Любопитно е, че когато за първи път Елизабет Втора се възкачва на трона, по това време, когато Сталин е в Кремъл, Мао Цзедун управлява Китай, а Уинстън Чърчил е министър-председател на Великобритания. На практика Кралицата е една епоха - тя е общувала със страшно много известни личности.

Рекордните 15 министър-председатели са се сменили по времето на Елизабет. Като започнем от Чърчил и стигнем до наскоро назначената от кралицата Лиз Тръс. По време на управлението на кралицата берлинската стена е построена и след това разрушена, създава се Варшавския договор, а после се разтуря, осъществява се първия полет до луната, изобретен е мобилният телефон, появяват се Бийтълс, след което се разпадат.

Любопитен факт е, че руският космонавт Юрий Гагарин изяжда лимона от чая по време на прием в Бъкингамския дворец, а противно на етикета кралицата прави същото!



С нейната безупречна репутация Елизабет Втора беше модел на стабилност - тя избягваше да се меси в скандали и ненужни сензации. Успя да подкрепи над 500 благотворителни организации, докато беше монарх.



Похвално е, че Елизабет изостави имперския тип управление, създавайки Общността на държавите . Включва 54 независими държави, повечето от които са бивши колонии. Тя беше глава на общността.

Благодарение на внимателното отношение на Елизабет II към културата и традициите на всички части на Великобритания се състоя обединението на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.



Тя ни научи как да носим елегантно карирани поли, стилно да връзваме шал на главата си, да носим най-ярките костюми и да ги съчетаваме с брошки и направи тенденция за чантите Launer. И, разбира се, за пореден път ни показа, че нанизът от перли винаги е кралски!

Почти винаги носеше само поли, само 3 пъти се появи на публично място с панталон. Неин личен съветник и консултант по облеклото беше Анджела Кели, която преди това беше икономка на британския посланик в Германия, където беше представена на кралицата.



Елизабет говореше свободно френски, като от време на време караше любимия си Land Rover (без книжка). Кралицата обичаше кучета корги, отглеждаше коне и състезателни гълъби.

А според традицията Елизабет всеки път, когато влизаше в Лондон, кралицата искаше разрешение от градските власти.

Какъв беше хранителният ѝ режим

Закуска, обяд, следобеден чай и вечеря. От основните ястия ѝ сервираха печена риба или птиче месо, а по време на чаените партита на масата ѝ винаги се поднасяха сандвичи със сьомга или краставица. Нейно Величество не обичаше острите ъгли дори в храната, от чисто от суеверие. Светла ѝ памет!

Четете още: Кралица Елизабет II и принц Филип - историята на една любов