Автор
Ева Григорова

Защо Чарлз III настоява мистериозният диамант Кохинор да бъде в короната на Камила?

Великобритания се готви за коронацията на Чарлз III и Камила Паркър-Боулс. На 6 май 2023 г. ще се състои едно от най-очакваните събития в историята на съвременната монархия.

Известно е, че титлата кралица-консорт вече е под въпрос: ПР отделът на Бъкингамския дворец провежда “препоръчителни“ разговори с медийните, а целта им е Камила навсякъде да е посочена като кралица.

Сега пък се заговори за друга неочаквана привилегия, от която е вероятно Камила да се възползва, а именно инкрустацията на най-ценния диамант в света в нейната корона.

Става въпрос за легендарния Кохинор - камък, който е бил добит през 17 век за индийския султан Шах Джан. Вярвало се е, че любимият му диамант бил почитан дори от бог Кришна, поради което се смятал за безценен. Огромният 186-каратов диамант, с лек жълт оттенък, блести с всички цветове на дъгата. Когато персийският владетел Надир Шах го видял за първи път, възкликнал: “Планина от светлина!“, което на персийски звучи като „koh-i-nur“.

В продължение на много години диамантът преминавал от един владетел в друг, за което получил и титлата "прокълнат" камък. Всеки владетел, в който попаднел Кохинор, впоследствие бил трагично лишен от трона.

През 1813 г. индийският владетел Ранджит Сингх искал да се отърве от него, давайки го на свещеници-идолопоклонници, които били членове на секта. Британската преса алармирала, настоявайки правителството да отнеме от тях “най-ценното съкровище в света“.


Кралица Виктория успяла да направи това: британците принудили индийският владетел да подпише Договора от Лахор, според който Нейно Величество получила не само всички земи на Индия, но и всички бижута на страната. В това число влизал и Кохинор.

Съпругът на кралица Виктория - принц Алберт - решил, че камъкът трябва да бъде "облагороден": така той бил обработен, а това го направило по-прозрачен, но загубил от каратите си и от 186 станал 105 карата. Самата Виктория го е носила като брошка.

Британците обаче винаги са се отнасяли към диаманта със суеверие: никой от мъжете владетели не се е осмелявал да носи Кохинор.

В допълнение към вярването, че диамантът е прокълнат, това в известен смисъл би било живо въплъщение на империализма и напомняне за колониалното минало на Великобритания. Британската империя е изтеглила около 45 трилиона долара от Индия от 1765 до 1938 г. Поради това Индия се превръща от просперираща империя в най-бедната и гладна страна в света.


Освен кралица Виктория, Кохинор са се осмелили да носят само Мери Тек (бабата на Елизабет II) и Елизабет Боуз-Лайън, майката на Елизабет II. За последен път короната с Кохинор е била изложена публично през 2002 г. - върху ковчега на кралицата майка.



Всъщност желанието на Чарлз III да инкрустира Кохинор в короната на Камила, противоречи на всички съвременни разбирания. Премиерът на Индия вече каза, че коронясването на Камила Паркър-Боулс с Кохинор ще бъде болезнено за страната му. Но кралските експерти са сигурни, че Чарлз III, който толкова дълго се бори за любовта си, ще постигне целта си и легендарният камък ще блести в деня на неговата коронация, независимо от всичко.