Стресът влияе директно върху сърцето. Това показва британско изследване, обхванало над 10 хиляди души.

Според резултатите от него хората под 50-годишна възраст, които са подложени на всекидневен стрес, в 70% повече случаи развиват някакво сърдечно-съдово заболяване.

Хората, който страдат от стрес всеки ден – в работата си или в личния си живот, имат по-малко време да се движат и да се хранят правилно, показват още данните, публикувани в European Heart Journal, пише zdrave.bg.

Началото на наблюденията е поставено още през 60-те години, но повечето резултати са събрани след 1980 г. Сред изследваните има хора на различни възрасти и с различно социално положение и професии – от преуспели собственици на компании до санитари и пощальони.

За да установят научно как се чувстват пациентите в своята среда, учените са наблюдавали различни показатели като сърдечен ритъм, кръвно налягане, физическа активност и съдържание на хормона на стреса – кортизол в кръвта им. Отчитани са и техния начин на хранене, евентуалната употреба на алкохол и цигари. За целия период са отбелязвани и случаите на сърдечно-съдови заболявания и последиците от тях.

“В течение на всички години на наблюдения ние установихме, че хроничният стрес води пряко до сърдечно-съдови заболявания и тази връзка става особено отчетлива и при двата пола още преди навършване на 50 години”, посочва ръководителят на екипа в момента д-р Тарани Чандола от Университетския колеж в Лондон (University College London).

Биологичните фактори

От една страна, тези, които са показали високо ниво на стрес във всекидневието, според данните консумират недостатъчно количество плодове и зеленчуци и значително по-рядко се движат колкото е препоръчително.

Изследването отчита незначителна зависимост от количеството употребяван алкохол.

Според екипът учени трябва още да се изследват точните биологични механизми, които свързват пряко стреса със сърдечните заболявания, но резултатът е налице и е недвусмислен: “Вероятно стресът разстройва действието на тази част от нервната система, която контролира сърцето и неговия ритъм, както и производството на хормоните, най-вече кортизола”.

Социалният статут

Данните показват, че съотношението стрес-заболяване не се влияе от достигнатия статус в обществото и успеха в кариерата, с което се отхвърлят резултатите от предишни изследвания, според които в най-рисковата група влизат хората с нисък социален статут.

“Нашите данни показват за пореден път, че стресът в работата е свързан като последици с увеличена консумация на алкохол и цигари, липса на достатъчно движение и нездравословно хранене”, добавят в заключение британските специалисти.