Диета. Една от най-често срещаните думи в женските разговори.

Коя жена не е тормозила организма си със „строг режим“ в менюто, а ума си – с постоянно пресмятане на калории?

И неизбежно се намира някой, който наблюдавайки понякога безплодните усилия за отслабване, да каже „Кой ги измисля тези диети?!“. Добър въпрос.

За пръв път понятието „диета“, също както и много други, е възникнало в Древна Гърция. Великите мъдреци Питахор и Хипократ първи са говорили за диети. Питагор страдал от газове и намерил ефективен начин да реши проблема си – изключил бобените култури и животинските продукти от менюто си. При това смятал, че тази диета ще му осигури райски живот след смъртта. Защо ли? Никой не знае.

Следващият бил Хипократ. С типичния за него рационализъм той заявил, че да се яде безразборно е вредно и дори описал разсъжденията си в своя трактат „За диетата“. Той предлагал хората да си подбират менюто в зависимост от местожителството, възрастта, самочувствието и професията си.

Древногръцкият лекар Асклепиад бил първият, който заявил, че всяка болест може да се излекува с добре подбрана диета. Точно той се смята за основоположник на диетологията. Римският доктор Гален пък предлагал хората да си съставят менюто в съответствие с „баланса на звездите и стихиите“, а тоест на зодиакалния си знак.

Четете още: Жените дебелеят 4 пъти през живота си

Всичките диети на древните лечители обаче били насочени по-скоро към здравето. Първият, който поискал да отслабне с практична цел, бил Вилхелм Завоевателят – кралят бил толкова дебел, че не можел да се качи на кон. Измислил тъй наречената „течна“ диета – пиел неограничени количества алкохол, отказвайки да се храни.

След него хората изгубили интерес към диетите за няколко столетия. Но през ХVІІІ-ХІХ в. обявили истинска война на наднорменото тегло. На мода дошли стройните и бледи тела – а с тях и разхлабителните средства. Рецептата за един от популярните препарати от онова време е просто немислима – включва разхлабителни, очистителни, арсен, стрихнин, английска сол и дори сода каустик. Нищо чудно, че през тези векове жените не живеели дълго.

Четете още: Упражнения за дами с тяло - тип круша

През 1820 г. необичайна популярност добила оцетната диета на Байрон. Талантливият поет агитирал хората да пият много оцет и много вода. Заради неудържимата диария и не по-малко неудържимото повръщане килограмите се топели светкавично!

През 1830 г. свещеникът Силвестър Грем предложил специална диета за „лекуване“ на някои смъртни грехове – лакомията и похотта. Диетата забранявала практически всичко, поради което пациентите на Грем приключвали най-често в болница.

През 1870 г. Уилям Бантинг написал „Писмо за пълнотата“. Теорията му е, че прекомерното количество захар и нишесте в организма се превръщат в мазнини, била много успешна. Хората дори започнали да ползват понятието „бантинг“, което означавало отслабване в резултат на отказ от тези продукти.

През 1890 г. химикът Уилбър Етуотър за пръв път разделил храната на мазнини, белтъчини и въглехидрати и съставил таблица за калоричността на всяка група. През 1917 г. на бял свят излязла и книгата на Лулу Хънт Питърс „Диета и здраве с разшифроване на калориите“, в която се препоръчвало хората да си броят калориите и да спазва диета с оглед на тях.

През 1928 г. компания „Лъки Страйк“ представила нова диета с девиз „Вместо бонбон – цигара!“. По-късно били създадени редица невероятни начини за борба с наднорменото тегло – сапун за отслабване, диетични продукти от копита, рога, кожи, сухожилия и кости на животни, както и щури идеи в тялото да се заселят умишлено специални червейчета, които се хранят с подкожни мазнини. Горе-долу по същото време Геруард Каринтон предложил алтернатива на цялото това безумие – суровоядството, базирано само на сурови плодове и зеленчуци.

Четете още: 1 месец топим мазнините от ваканцията

В началото на 50-те години на ХХ в. настъпил истинският бум на диетите, който не е спрял и до ден днешен. Главите на всички жени са пълни със съществуващи или въображаеми излишни килограми, а модната индустрия все така задава еталони за красота, които никой не може да достигне.

От всичко, написано по-горе, можем да си направим един извод – не се поддавайте на уловките на лъскавите списания. Достатъчно е да следите менюто и здравето си – тогава няма да имате нужда от диети.