Как да се храним, за да избегнем целулита? Специалистите не дават еднозначен отговор на този въпрос. Предлагаме ви две от съвременните гледни точки, които съществуват в областта на козметологията и диетологията.

Козметолозите, придържащи се към първата гледна точка, настояват, че целулитът може да се предотврати изключително с помощта на разделното хранене, т.е. калоричността на храната не се ограничава. Правилно подбраните продукти се усвояват по-добре от организма и способстват за отделянето на шлаката, която е главният виновник за развитието на целулита, пише tia.bg.

Ако решите да се придържате към този принцип, запомнете, че вашето всекидневно меню трябва да се отличава с голямо разнообразие. Трябва да избягвате едновременната употреба на белтъчини, съдържащи се в продуктите от животински характер и въглехидрати (захар и скорбяла).

Диетолозите, придържащи се към втората гледна точка, не са толкова взискателни – те не настояват за разделно хранене, въпреки че не отричат ползата от този метод.

Те препоръчват следното:

• За да се възпрепятства развитието на целулита трябва да се приемат много течности. Всеки ден трябва да се пие не по-малко от 2 литра вода. Веднага след ставането трябва да се изпие не по-малко от 1 чаша вода. Ако сте любители на минералната, не забравяйте, че тя трябва да се сменя на всеки две седмици. В 1 литър вода трябва да се съдържат не повече от 20 мг натрий.

Натуралните плодови сокове са полезни, а съдържащите се в тях калории не са толкова опасни. Изпивайте поне по 1 чаша натурален сок преди закуска или през деня. Особено полезни са цитрусовите плодове, сокът от ябълки, моркови или краставици.

• Може да пиете чай и кафе, но без захар. Заменянето на захарта с подсладители не е препоръчително, защото те също съдържат голямо количество калории.

Откажете се или намалете до минимум алкохола. Ако не можете да живеете без вино, погрижете се да е сухо, т.е. е лишено от всякаква захар. И все пак алкохолът не се препоръчва поради неговата калоричност и способност да повишава апетита.

• Често употребяваме определен продукт без да подозираме, че той притежава антицелулитно действие. Оказва се такъв зеленчук са например картофите. Това е свързано със съдържанието на калий, който способства за извеждането на излишните течности от тъканите. Картофите подобряват плътността и еластичността на съединителните тъкани, а също така извеждат шлаката през червата.

• Особено активни в борбата с целулита са авокадото, бананите, зелето, ечемикът, пшеницата, гъбите (особено печурките).

• Ако сте пристрастени към сладките неща и не можете да живеете без десерт, купете си пресни и сушени плодове. Ако сте силно изкушени от някое парче торта, хапнете си, но си отрежете едно “по-скромно” парче.

• Редувайте топлите и студените ястия. Топлите оставете за вечеря, а на работа консумирайте студените. Антицелулитната диета трябва да се спазва не по-малко от 10 дни, за да се постигне положителен резултат.

• Колкото повече зеленчуци ядете, толкова по-добре. И те имат калории, но не толкова много.