Автор
Woman.bg

Как да отслабнем, ако ни е страх дори да започнем

„Една сутрин се събудих и осъзнах, че не искам никога повече да се чувствам така, както сега, затова се промених“.

Това споделя Фред Лечуга (Fred Lechuga) който е успял да свали 68 килограма и да задържи резултата благодарение на новата си житейска позиция и няколко прости правила. Поучете се от неговия опит, за да можете да се вземете в ръце и да отслабнете, дори ако ви е страх да помислите за това.

В своя сайт Fat2fitfred Лечуга е публикувал своите съвети за отслабване.

1. Гответе си обяда вкъщи

Четете още: Една закръглена дама, един размер, 10 чифта дънки. Ето резултатa!

Какво ви пречи да отслабнете: бързият обяд в ресторант или закусвалня е източник на ненужни калории. Когато избирате какво да ядете, се ръководите от името, външния вид и може би миризмата на ястието, но не и от здравословността и калоричността му.

Какво ви помага: Можете лесно и бързо да си приготвите обяда вечерта на предния ден. Вкъщи ще подберете най-добрите продукти и рецепти и ще си приготвите нещо, което ще е не само вкусно, но и полезно. Менюто ви може да включва какво ли не – много плодове и зеленчуци, месо, риба, ядки, каквото си поискате. Просто консумирайте умерено продукти, които съдържат много въглехидрати, захари и натрий.

2. Целеустременост и постоянство

Четете още: Няколко “диетични” храни, от които също се пълнее

Какво ви пречи да отслабнете: Нямате прецизен план на тренировките. Много хора само „смятат“ да отидат на фитнес или да потичат и го правят два пъти годишно. Това разбира се не дава резултат.

Забравете за спонтанните решения. За да отидете на тренировка, трябва да решите твърдо да го направите, а за да спортувате редовно – да си съставите прецизен план.

Какво ви помага: Съставете си гъвкав график на тренировките, удобен за вас. Можете да спортувате вкъщи или на фитнес в удобни за вас дни и часове. Съобразете се с биоритмите си (дневна или нощна птица), нивото на умора след работа и домашните задължения.

Например можете да определите три дена седмично за спортуване, като редувате различни видове тренировки. Ако редувате в отделни дни тичане, силови тренировки и плуване, ще развиете добре всички групи мускули, без да се претоварвате.

3. Повече цели за по-добър резултат

Четете още: Отслабвай с паста!

Какво ви пречи да отслабнете: Когато човек няма конкретна цел, той губи мотивация. Ако в този момент не види резултата пред очите си, ще му е почти невъзможно да продължи.

Какво ви помага: Първо си определете една основна цел, а после и няколко малки. Например – поставяте си за цел да свалите 60 килограма и я разбивате на по-малки цели – 2 кг. за тази седмица, тренировки три пъти седмично и т.н.

Малките цели не са повод да зарежете тренировките и диетите. Напротив – празнувайте малките си победи всяка седмица, за да постигнете в крайна сметка основната си цел. Ако се възнаграждавате за постиженията си, мотивацията ви няма да изчезне и ще се заредите с хъс.

Тези прости съвети ще ви помогнат да започнете дългия процес на отслабването. Не е нужно да се престаравате, да променяте изведнъж радикално начина си на живот. Вече отслабналият Фред казва, че спортуването трябва да ви доставя удоволствие, а плановете и целите да ви помагат да се вдигнете от дивана и да тръгнете на път „към хубавата фигура“.