Косопадът при жените е като истинско проклятие – всички искат да го избегнат, но тези, които сполети, много трудно могат да се преборят с него.

Въпреки това, решение за това да спрем или поне да ограничим значително косопада има. С някои промени в начина на живот и използване на доказано действащи лекарства и други по-алтернативни средства, ние жените можем да се предпазим от така болезнено приеманото окапване на косата ни и дори да възстановим голяма част от блясъка на така красивата ни някога коса.

Причините за появата на косопад могат да са с много различен произход: емоционални проблеми, наследственост, лоши избори в диетата и начина ни на живот, пише zdrava.bg. Но, каквато и да е причината, решението на проблема изисква сериозни мерки – от лекарства (в не малко случаи) до въздържане и промени в навиците, които може би са довели до проблемния косопад.

Косопадът при жените, известен още като алопеция, засяга около 1/3 от женския пол. Първият признак е изтъняването на косата, като косопадът обикновено започва в горната част на главата - с окапване на косата около пътя, където я разделяме на две. Друга зона на косопад е от двете страни на главата. За разлика от мъжките прояви на алопецията обаче при жените рядко се наблюдава оредяване около челото.

Причини за косопада

Според специалистите, има редица, различни по природа, причини, които могат да причинят косопад. Например някои заболявания или лекарства могат да са една от тях. Лупусът, диабетът и някои други автоимунни заболявания са сред физиологичните състояния, които могат да накарат косата ни да оредее, а химиотерапията, голяма част от лекарствата срещу артрит и сърдечни заболявания се нареждат на първите места сред причини, свързани с продължителна употреба на някои лекарства.

Проблеми, свързани със състояния на психиката, като дърпането на косата и въртенето на кичури между пръстите също могат да причинят оредяване и опадане.

Да не забравяме и стреса – както психическия, така и физическия. Когато е изложено на стрес, тялото прекратява производството на коса, защото тя не е необходима за оцеляването. Физиологичният стрес може да се причини от операция или бърза промяна в теглото, а психическият – от ментално заболяване, смърт на близък или друга внезапна промяна в живота ни. Когато стресът отмине, растежът на косата се възстановява, макар и най-често с известно закъснение.

Промените с нивото на различни хормони също могат да доведат до косопад при жените. Андрогенната алопеция (андрогенен косопад) се получава в следствие на генетична чувствителност на фоликулите на косата към андрогени - мъжките полови хормони, сред които е и тестостеронът. Тази чувствителност води до скъсяване на живота на фоликулите и води до плешивост – най-вече при много мъже (откъдето е и името й). Тъй като жените имат по-малко андрогени от мъжете, при тях косопад, причинен от хормоните възниква по-късно, след менопаузата, и не е толкова ясно изразен. Промени в нивото на естрогена обаче също могат да причинят окапване на косата – например след раждане (когато 60% от фоликулите са навлезли във фаза на почивка). Този тип косопад обаче е временен и се нормализира в близката една година.

Не на последно място лошото хранене и химикали, използвани в козметиката за коса (особено боите), могат да причинят окапване или оредяване на косата при някои жени.

Природа и възможни решения

Косопадът може да е постоянен или временен. Някои временни състояния са в състояние да се коригират просто - като спрем да правим това, което причинява проблема. Част от лекарствата могат да бъдат сменени, ако причиняват косопад, а и винаги можем да ползваме друга боя за коса – такава, която щади повече косъма.

Макар че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, ограничаване на стреса също е възможно и това без съмнение ще има благотворен ефект върху състоянието на косата ни. Някои от другите проблеми също могат да се коригират.

Добре балансираната диета е ключът към поддържането на доброто здраве на косата. Ако тя не е достатъчна обаче, има продукти, които могат да ни помогнат да възстановим косата или поне да прекратим косопада. Миноксидилът е едно от лекарствата, които често се използват за предпазване от косопад при хората с автоимунни заболявания, но може да е от полза и при повечето от другите причини за проблеми с косата. Лекарството трябва да се втрива всеки ден в скалпа. Недостатък е, че действието му продължава само докато го използваме.

Как да се предпазим от косопад

• Като оставим настрана косопада, причиняван от различни болести, основният начин да се предпазим от косопад е като се грижим добре и редовно за косата си.
• Дърпането или играенето с нея стресира корените и може да причини макар и временен косопад. Затова трябва да се преборим с тези лоши навици.
• След баня е по-добре да оставяме косата си да изсъхва естествено вместо да използваме сешоар.
• Добре е и да се въздържаме от опънати прически като плитки, кокове и конски опашки.