Ако досега сте вярвали в идеята, че дългите часове потене във фитнеса ще ви направят по-здрави и по-красиви, то сега ще ви отворим очите за по-приятната истина.

Оказва се, че кратките интензивни тренировки предпазват сърдечно-съдовата система и са много по-ефективни при поддържането на здравословни килограми от дългите часове във фитнеса, откриха специалисти от Копенхаген.

По-силовите упражнения са по ефикасни от леките загрявки. Освен това колкото по-кратка е тренировката ви, толкова по-голям ще е ефектът от нея. Изследването продължило 10 години, а в него участвали 10 000 души между 21 и 98 години. Учените взели предвид здравословното състояние на участниците – затлъстяване, метаболитен синдром, високо кръвно налягане и нивата на кръвната захар, предаде БГНЕС.

21% от жените и 27% от мъжете били диагностицирани с висок риск от метаболитен синдром. В продължение на 10 години половината от тях тичали всеки ден. Това намалило риска наполовина. Тези, които заложили на дългите, но бавни разходки не получили никакви ползи.

Изследователите достигнали до заключението, че дори почистването на къщата и готвеното са ефикасно средство за поддържане на здравето.