Необходими продукти:
за ваниловия крем:
0,5 ч.ч. вода
5 с.л. брашно
8 с.л. захар
500 мл. прясно мляко
3 ванилии
50 гр. масло
за еклерите:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
0,5 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
За еклерите: Слагаме водата и олиото да заврат на котлона, след това добавяме брашното и бъркаме няколко минути, докато стане гъста смес. Махаме от котлона и оставяме да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица, гребваме малко от сместа и поставяме в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или сме намаслили или сме покрили с хартия за печене.
Печем еклерите в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
За крема: Слагаме млякото със захарта да заврат. Добавяме размитото с малко вода брашно. След това бъркаме непрекъснато няколко минути, прибавяме и маслото, и бъркаме още няколко минути. Накрая добавяме ванилията.
Вече поизстиналите еклери разрязваме внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка ги пълним с крем.
Готовите еклери поръсваме с пудра захар. Източник: kulinaria.bg