Неведнъж сме говорили за уникалността на състоянието на жената по време на бременността.

И въпреки че бременността, сама по себе си, е повод за щастие и радост, тя може да причини редица неудобства. Визираме сутрешното гадене, болките в ставите, задържането на вода, проблемите с храносмилането, крампите, киселините...

Днес ще обърнем внимание на алтернативните методи за облекчаване на тези симптоми - акупресурата, йогата и билковите лекарства.

Акупресура

В китайската традиционна медицина акупресурата е широко разпространен метод. Терапията въздейства чрез прилагането на натиск върху биологично активните точки на тялото. С ръце и пръсти се докосват, притискат и разтриват определени зони, в които се смята, че енергията е в застой. Методът е ефективен при сутрешно гадене, подуване на стъпалата и глезените и други.



Йога


Практикуването на йога по време на бременност има редица ползи - подобряване на позата, дишането и кръвообращението. Оказва помощ и по отношение на психическата подготовка за раждане.



Билки

С тях бременната трябва да е внимателна, защото не всички билки е безопасно да се вземат в големи количества. Някои от тях обаче могат да помогнат при сутрешното гадене - корен от джинджифил, лайка, маточина, мента и листа от малина са особено подходящи.

Против задържането на вода са полезни листа от глухарче, а ментата помага срещу киселини в стомаха. Източник: dete.bg