Автор
Woman.bg

Отнеха Ордена на почетния легион на Джон Галиано

Британският дизайнер Джон Галиано, който беше осъден от френски съд през септември 2011 г. на условна присъда и глоба от 6000 евро заради антисемитски обиди, вече няма да може да носи Ордена на почетния легион, който му беше отнет с указ на президента Франсоа Оланд.

Указът с дата 20 август беше публикуван в сряда в Държавен вестник.

51-годишният Джон Галиано беше удостоен с Орден на почетния легион на 1 януари 2009 г. Британският стилист беше осъден, след като през февруари 2011 г. отправи на два пъти антисемитски обиди в парижко кафене в квартал Маре.



Артистичният директор на Диор беше порицан, а след това и уволнен от модната къща през март миналата година, след като срещу него бяха повдигнати обвинения заради антисемитските обиди.

Защитници на дизайнера с английски произход се възмущават, че идолът им е изкупителна жертва на расистките и хомофобски наклонности на голяма част от дизайнерите в света на модата. Като пример дават “най-безскрупулният” сред тях – Карл Лагерфелд, който на няколко пъти вече непочтено коментира външния вид и поведение на не една знаменитост. При това напълно безнаказано.